Bezárta kapuit március 17-én a Debreceni Református Kollégium Óvodája is, a fenntartó és a városvezetés döntése értelmében, a járványügyi helyzet miatt. Azonban a gyermekek nevelése és fejlesztése nem szünetel, online térben minden nap találkozhatnak a gyermekek az óvónénikkel és a csoporttársakkal. A kialakult helyzetről és a digitális nevelésről Feketéné Kavisánszki Györgyit, a Debreceni Református Kollégium Óvodájának vezetőjét kérdeztük.
2020-03-29 |
A koronavírus terjedése mindenki életét megváltoztatta. Még az egyháznak is újra kellett gondolnia azokat a módszereket, amelyeken keresztül elérheti híveit. A már korábban bevezetett eszközök - mint például az Istentiszteletek online közvetítése – most különösen nagy szerepet kapnak. De nem csak ezen a téren kell alkalmazkodni. Bodnár Mátéval, a Nyíregyháza-városi Református Egyházközség lelkipásztorával beszélgettünk.
2020-03-29 |
A jelenlegi járványügyi helyzetben a veszélyeztetettek közé tartoznak az idősek és betegek mellett a hajléktalanok is. Az őket gondozó intézmények éppen ezért mindent igyekeznek megtenni azért, hogy a gyengébb immunrendszerű, utcán élő emberek se kapják el a korona vírust. A Debrecen- Nagytemplomi Református Egyházközség Reménysugár Nappali Melegedőjében ételt, vitamint egész napos szállást kapnak az ellátottak, akiket külön kérnek, hogy ebben az időszakban ne töltsenek túl sok időt az utcán.
2020-03-26 |
Hogyan fogyhatott el az összes kézfertőtlenítő és szájmaszk a gyógyszertárakból? Van-e bármi, amit tehetünk azért, hogy ne fertőződjünk meg a koronavírussal? Pálinkával lehet-e fertőtleníteni a kilincseket? Lesz-e valaha gyógyszer a koronavírusra? Ezekre a kérdésekre is keressük a választ Csupor Dezső gyógyszerésszel, a Szegedi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézetének docensével, református presbiterrel.
2020-03-23 |
5,3-mas erősségű földrengés rázta meg vasárnap reggel Horvátország fővárosát, Zágrábot. A földrengésben több épület megsérült, köztük a zágrábi katedrális, amelynek az egyik tornyának felső része leomlott. A zágrábi magyar reformátusok közül senki sem sérült meg, imatermük is átvészelte a földmozgást - mondta el az Európa Rádiónak Szenn Péter, a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház püspöke.
2020-03-23 |
Fontos, hogy a koronavírus-járvány idején is, amikor nem járhatunk templomba, legyen napirendünk, és legyen életünk része az online áhítatok megtekintése és az igemagyarázatok olvasása, hiszen ezekben a vészterhes időkben Isten szava gyógyító lehet, és segíthet átvészelni ezeket a nehezebb napokat. Tóth-Mihala Veronika, a Debrecen-Kossuth utcai gyülekezet lelkipásztora férjével, Tóth Tamással rendszeresen jelentkeznek online Csendes Percekkel. Az áhítatok fontosságáról, ezeknek az elkészültéről, a visszajelzésekről beszélt rádiónknak Tóth Mihala Veronika lelkipásztor.
0:00
0:00
2020-03-23 |
A jelenlegi vírushelyzet is azt mutatja, hogy egyik pillanatról a másikra, összedőlhet az életünk. Értékelésre, iránymutatásra kértük Dr. Gaál Sándort, a Nyírségi Református Egyházmegye esperesét. Arról kérdezzük, hogy mire kell vigyázni – lelkiekben is - ebben az időszakban, hogyan tudunk segíteni azoknak, akik nélkülöznek, vagy nélkülözni fognak
2020-03-23 |
A koronavírus járvány miatt a Tiszántúli Református Egyházkerület gyülekezeteiben is beszüntettek minden olyan alkalmat, ami személyes találkozást kíván. Így nincsenek istentiszteletek, bibliaórák, képzések, programok. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az egyház és a lelkipásztorok magukra hagynák a híveket: minden rendelkezésre álló úton-módon közvetítik Isten igéjét, tartják a kapcsolatot, kihasználva a rádió, az internet és a telefon adta lehetőségeket. Erről beszélt rádiónknak a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke. Fekete Károly hangsúlyozta: Isten az ember pártján van, és ebben a veszélyhelyzetben is utat mutat nekünk.
2020-03-21 |
Orosz István lelkipásztor első évét tölti a miskolci Szalay Sámuel Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában a selyemréten.Iskolalelkészi munkássága mindent felölel kivéve a hitoktatást. Mint hallani fogják nemcsak a növendékek, hanem a kollégák lelki gondviselése is rá vár. A gyerekek pedig látják a lelkipásztor is ember, bátran és egyre közvetlenebben fordulnak felé. A miskolci általános iskola célja a református gimnáziumok kiszolgálása, vagyis minél több olyan fiatalt kinevelni, akik hasznosan tölthetik mindennapjaikat, többek mellett a miskolci Lévay József Református Gimnáziumban.
2020-03-21 |
Hétfő óta interneten folyik az oktatás Magyarországon a koronavírus miatti veszélyhelyzetben. Bár nem erre a helyzetre találták ki a Református Tananyagtárat, az mégis használható, átültethető a jelen helyzetre is. A Református Tananyagtárban a hittanórákhoz nem, de a többi tantárgyhoz találhatnak feladatokat a tanárok. Vannak történelmi, matematikai, idegennyelvi feladatok az általános iskolásoknak és a középiskolásoknak egyaránt. A részletekről Pompor Zoltánt a Református Tananyagfejlesztő Csoport szakmai vezetőjét kérdeztük.
2020-03-21 |
Alt
Alt
Alt
nmhh
Alt
Alt
Alt