Szokás szerint ezeknek az alkalmaknak a református Nagytemplom előtti főtér ad otthont, ahol több ezer ember gyűlik össze a város karácsonyfája körül. Ebben az évben a koronavírus járvány miatt ez a közös ünneplés is új formát öltött és az érdeklődők az online térben, a közösségi felületeken kísérhették figyelemmel a karácsonyi üzeneteket.
2020-12-01 |
Advent első vasárnapjával elkezdődik a karácsonyi készülődés időszaka, a keresztények számára a készülődés, várakozás a Megváltó érkezésére, Jézus Krisztus születésnapjára. Ezek a hetek minden esztendőben jelentősek, de ebben az évben, a járvány közepette, a veszélyhelyzet körülményei között még inkább jelentés-terhesek, és valószínűleg sokakban új gondolatokat, érzéseket ébresztenek, miközben elmélyíthetik az igazi, személyes kapcsolatot Istennel. Erre az első adventi vasárnapra Ézsaiás próféta szavaival foglamazta meg üzenetét Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.
2020-11-29 |
A teljesen új és innovatív anyagról a Múzeumpedagógusok országos konferencián tarthatott előadást Pinczés Orsolya múzeumpedagógus, aki úgy látja ennek az újszerű kezdeményezésnek van jövője országos szinten is.
2020-11-27 |
Lassan egy éve szolgál az abaújszántói református gyülekezetben Balogh Milán lelkipásztor, aki előzőleg a sárospataki egyházközség segédlelkésze volt. Két hónapja költözött családjával az abaúji kisvárosba, tervei szerint szeretné a református közösséget anyagi értelemben és lelki tekintetben is építeni.
2020-11-27 |
A beruházásról és az időkapszuláról Czető Norbertet, a hajdúszoboszlói református gyülekezet lelkipásztorát kérdeztük
2020-11-25 |
Elkészült a padlásra vezető belső lépcsősor és a zsindelytető. Hamarosan látogatható lesz a tetőtér, az ásatási leleteket bemutató kiállításra azonban még várni kell. A tervek között szerepel egy interaktív tárlat is: fényfestéssel, projektoros kivetítéssel mutatják be a feltárás jeleneteit. Hangó Istvánt a Miskolc Avasi Református Egyházközség lelkipásztorát hallják.
2020-11-22 |
A templomokat be lehet zárni a járványügyi intézkedések miatt, de az imádságnak a zárt ajtók, sőt még a száz éve meghúzott határok sem szabhatnak határt. Így a Kárpát-medencei imanapot idén is megtartják a református Nőszövetségek. A nemzeti összetartozás mellett a koronavírus-járvány megszűnéséért is fohászkodnak majd december 6-án.
2020-11-22 |
A végzős általános iskolások intézményválasztás előtt állnak. A szakközépiskolák, gimnáziumok a megszokott nyílt napok helyett online tájékoztatókkal várják a fiatalokat. Az ország iskolájának nevezett Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma is online nyílt napokat szervez a héten.
2020-11-18 |
Az intézkedések előtt már fokozatosan átállt az online oktatásra a Debreceni Református Hittudományi Egyetem. Az intézménybe mintegy félezer hallgató jár. Jelenleg a szorgalmi időszak végéig tart a digitális oktatás. Egyetemzár nincs, de Kollégiumzár van, azonban rektori engedéllyel van, aki maradhat a kollégiumban. A részletekről Baráth Bélát, a DRHE rektorát kérdeztük.
2020-11-14 |
Alt
Alt
Alt
nmhh
Alt
Alt
Alt