Az élőhelyek eltűnése több fajt is kihalással fenyeget hazánkban. Ezek egyike az egykoron nagyon gyakori lápi póc, amely egy olyan hal, ami akár víz nélkül is képes hetekig életben maradni. Az alig 10 centiméteres ragadozó egykor hatalmas tömegben élt a magyarországi vizes élőhelyeken, ám a 19. századi folyószabályozás megpecsételte sorsát, mivel az időszakosan vízzel borított területek az eredeti 3%-ra zsugorodtak.
2023-03-24 |
Őshonos élővilágunk számára komoly fenyegetést jelentenek az ember által behurcolt úgynevezett inváziós élőlények, amelyek terjedésükkel kiszorítják az évezredek óta itt élő, vagy akár csak és kizárólag a Kárpát-medencében előforduló fajokat.
2023-01-20 |
Természetvédők és szakemberek minden évben kiválasztanak néhány olyan fajt, melyekre szeretnék felhívni a nagyközönség figyelmét, fokozottan védendő, vagy kevéssé ismert élőlényekről van szó. Kiderült, mely állatok kapták a legtöbb voksot az idén, megtudhatják azt is mi lett az év vadvirága és gombája. Juhász Lajost a Debreceni Egyetem Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszékének vezetőjét kérdeztük.
2020-01-18 |
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Sola