Az élőhelyek eltűnése több fajt is kihalással fenyeget hazánkban. Ezek egyike az egykoron nagyon gyakori lápi póc, amely egy olyan hal, ami akár víz nélkül is képes hetekig életben maradni. Az alig 10 centiméteres ragadozó egykor hatalmas tömegben élt a magyarországi vizes élőhelyeken, ám a 19. századi folyószabályozás megpecsételte sorsát, mivel az időszakosan vízzel borított területek az eredeti 3%-ra zsugorodtak.
2023-03-24 |
Tavaly több, mint huszonkilencezren váltottak állami horgászjegyet. A Sporthorgász Egyesületek Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Szövetsége bízik abban, hogy a horgászat továbbra is népszerű marad, hiszen jól sikerült az elmúlt évi haltelepítési program is.
0:00
0:00
2023-02-12 |
Mi ennek az oka, módosult-e valamennyire a magyarok halfogyasztási szokása az elmúlt években, mely édesvizi halak a leginkább kedveltek? Erről kérdezzük Ifj. Radóczi Jánost a Szabolcsi Halászati KFT termelésvezetőjét.
2022-12-23 |
Nagyon nehéz évet zár a halágazat. Több mint 120 éve nem volt olyan aszály mint az idén, ami a halgazdaságok munkájára is rányomta bélyegét. A takarmány ára 50 százalékkal emelkedett az elmúlt időszakban, ami a hal eladási árában is érezteti hatását.
2022-12-14 |
A szövetség választmányi határozata szerint 20-30 százalék közötti mértékben emelkedhetnek meg a napijegyek árai és az egyéb, adminisztratív költségek. Az emelés oka többek között az, hogy például a telepítendő ponty ára egy év alatt 70 százalékkal emelkedett.
2022-11-18 |
Így egy újabb tó került az egyesület kezelésébe a horgászok nagy örömére. A rekultivációt követően remélhetőleg, már nyáron birtokba vehetik új területüket a horgászok. A már meglévő tavakban pedig haltelepítést végeztek. Hat tonna háromnyaras pontyot osztottak el a Csorba-tó és Házgyári-tó vizében. A részletekről Juhász Zoltán, a Nagy Borsodi Horgászegyesület alelnöke számol be.
2021-03-19 |
A szavazáson az angolnát és a fürge csellét előzte meg a jászkeszeg – az a halfajta, amellyel akár a Miskolc környéki vizekben is találkozhatunk. Akár a Sajóból, a Hernádból vagy a Bódvából is kifoghatnak a szerencsés horgászok egy-egy példányt. Harka Ákossal, a Magyar Haltani Társaság elnökével Huszár Kata beszélget.
2021-01-07 |
A halőri szolgálat jóformán köröz egy pontyot. Az állat egy Somogyi tóból tűnt el, egy fotó szerint feltűnt Szabolcsban. Az Állami Halőri Szolgálat most keresi a halat, azt kérik a horgászoktól, hogy akik kifogtak az elmúlt időszakban egy 30 kilós pontyot valamelyik hazai vízben, küldjenek róla egy fotót a szolgálatnak. A hatalmas ponty feketepiaci ára akár 800 ezer forint is lehet. A részletekről Zsigmond Richárd, a NÉBIH Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóságának vezetőjét hallják.
0:00
0:00
2020-03-01 |
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Sola
Alt
Alt