Hazánkban öt őshonos csillagvirág fajt különböztetünk meg, mindegyikük védett. A ligeti csillagvirág a Nagyalföldön rendkívül ritka. Szabolcs-Szatmár-Beregben a Sóstói-erdő mellett csak Bátorliget környékén ismertek előfordulásai. De nem csak ezért kezdték el 20 évvel ezelőtt számlálásukat. Dr. Szigetvári Csabával az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület természetvédelmi programfelelősével beszélgetünk.
0:00
0:00
2023-03-29 |
Mintegy két évtizedes előkészítő és népszerűsítő munka eredményeként Európai Uniós védettséget kapott az újfehértói meggy. Az Európai Bizottság döntése nyomán elnyerte az oltalom alatt álló földrajzi jelzést, vagyis kiemelt értéknek minősítették. Ezentúl csak egy meghatározott szűk hazai területen lehet termeszteni a gyümölcsöt ezzel a gyűjtőnévvel, ami tulajdonképpen 5 fajtát fog össze.
2021-03-04 |
Természetvédők és szakemberek minden évben kiválasztanak néhány olyan fajt, melyekre szeretnék felhívni a nagyközönség figyelmét, fokozottan védendő, vagy kevéssé ismert élőlényekről van szó. Kiderült, mely állatok kapták a legtöbb voksot az idén, megtudhatják azt is mi lett az év vadvirága és gombája. Juhász Lajost a Debreceni Egyetem Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszékének vezetőjét kérdeztük.
2020-01-18 |
Magyarországon a gyógynövények gyűjtése nagy hagyományokkal rendelkezik, hiszen számtalan egészségi problémát orvosolhatunk a csaknem 300 fajta gyógynövényünk segítségével, illetve használhatjuk őket mankóként egy-egy betegség esetén.
2019-06-05 |
Alt
Sola
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt