Területünkön az ÉSZAKERDŐ Zrt. 107 ezer hektáron gazdálkodik, melyből az erdőterület 103 ezer hektár. Ez az ország erdőterületének 6 %-át teszi ki. Az őshonos fafajok közül a kocsánytalan tölgy, és a bükk foglalja el a terület 2/3 részét, s ugyanezek alkotják az élőfa készlet 69 %-át. Elsőként az Északerdő ZRT vezérigazgató helyettesét, Mihók Istvánt, a helyi erdőgazdaság munkájáról kérdezzük. Majd Dr. Lakatos Ferenc, a Soproni Egyetem kutatási és külügyi rektorhelyettese nyilatkozik arról, hogy olyan felsőoktatási és kutatási bázis kiépítése kezdődött meg Sopronban, amely az erdők hosszú távú kezeléséhez és hasznosításához teremti meg az alapokat.
2021-03-25 |
Európai Uniós támogatással, csaknem 1milliárd forintból valósítja meg a Hortobágyi Nemzeti Park a Hortobágy és Nagykunság természetvédelmi tájegységek vizes élőhelyeinek helyreállítását. A komplex tájrehabilitációs program részeként 21 ponton végeznek infrastrukturális beruházásokat, például csatornák rekonstrukcióját, vizes műtárgyak építését, javítását. A támogatási szerződést már évekkel ezelőtt aláírták, de most fordulhattak a megvalósítás szakaszába, ezért a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága online projektnyitón tájékoztatott a tervezett munkálatokról.
2021-03-18 |
A PET Kupa szervezői az elsősorban a kárpátaljai területekről származó – főleg műanyag – palackokat és más kidobott használati tárgyakat gyűjtötték ki erre a célra átalakított hajójukkal, a Peti-vel.
2021-01-31 |
Egy, szinte elégikus felvételt rögzített a Sajó árterén a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság vadkamerája, egy jól megtermett vadmacska haladt el méltóságteljesen a kamera előtt a kora reggeli órákban.
2020-11-03 |
A modern, 21. századi technikákkal, mikroszkópokkal felszerelt teremben interaktív foglalkozások keretében ismerhetik meg az érdeklődők Zemplén természeti értékeit.
2020-10-15 |
Ez a szám folyamatosan növekszik az első fagyok beálltáig, amikor is útra kelnek a madarak Arfika északi partjai felé. Addig is a látványos daruhúzások különleges, látványos élményt kínálnak a pusztába látogatók számára. Ezt a természeti csodát kínálják a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatóságának munkatársai.
2020-09-24 |
Másfélszáz túrát teljesített a nyíregyházi Pedagógus Természetbarát Egyesület, melynek oszlopos tagja Dr. Nagy Balázs túravezető. A szakember rádiónknak elmondta a legutóbbi extrém élményét, amikor egy farkassal kellett szembenéznie túra közben, de beszámolt a legszebb pillanatokról is. Megítélése szerint egyre többen döntenek úgy, hogy a közösségi élmény kapcsán csatlakoznak hozzájuk.
0:00
0:00
2020-08-12 |
Megvédik az emberi hatásoktól, és megpróbálják megőrizni jelenlegi formájában az Újszentmargita mellett található Tilos-erdőt. A terület eddig is védett volt, de most egy új jogi szabályozás miatt még inkább meg van rá a lehetőség, hogy érintetlen maradjon. Nem lehet a területről például fát kivágni, és csak úgy túrázni sem szabad ott - ehhez külön engedély szükséges. A Tilos-erdő egy olyan természeti kincs, amely nem csak Magyarországon, de világviszonylatban is ritkának számít. Tihanyi Gábor, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársa, a Hortobágy Tájegység vezetője azt mondja, a mai körülmények között egy ilyen erdő már nem tudna kialakulni a Hortobágyon.
2020-07-11 |
Az ECO KARST programban hét ország, hét védett karsztos területe vesz részt. Magyarországon a Bükki Nemzeti Park törzsterülete a mintaterület. A projekt célja, hogy hozzájáruljon a Duna menti pályázó országok karsztos területeinek a védelméhez és azok fenntartható fejlődéséhez. A „Natura 2000 díj” közönség díjat is ad, így a Bükki Nemzeti Park részvételével megvalósult ECO KARST projektre is lehet szavazni a nemzeti park honlapján. A díj jelölésről és a projekt megvalósult programjairól Schmotzer András Élővilágvédelmi Csoport kutatási szakreferense számolt be rádiónknak.
2020-06-21 |
A nemes egyszerűséggel Természetjáró néven futó applikáció 2018 decemberének közepén jelent meg. A hazai turisták részéről régóta komoly igény volt egy mobil eszközökön is könnyen használható, a papír alapú térképet az esetek többségében kiváltó terepi alkalmazásra.
2020-03-03 |
Alt
Alt
Alt
Alt
nmhh
Alt
Alt