Közhely, de sajnos igaz, hogy a mai gyerekeket sokkal jobban elbűvöli a számítástechnika, a virtuális világ, mint a való természet. Tapasztalataival alátámasztja ezt a Nyírerdő Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskolájának vezetője, Petrilláné Bartha Enikő ornitológus is, aki azért évről évre megszervezi évszakos programjaikat.
2023-11-17 |
Mosómedvék élnek egy Budapesttől 30 km-re fekvő erdőben. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem gödöllői vadbiológus kutatói most azt vizsgálják, milyen hatásuk van a hazai őshonos állatfajokra.
2023-09-29 |
Számos ritkasággal és szenzációval találkoztak a nyáron a madarászok. Például Görbeháza község határában a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai fogtak vissza egy 11 éves szalakótát, amely Magyarország dokumentáltan legidősebb ilyen madara. De világrekordnak számít az a 10 fiókás fészekalj is, amelyet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület budapesti helyi csoportja fedezett fel Lajosmizse határában.
2023-09-13 |
A Hortobágyi Nemzeti Park az ország első nemzeti parkja, melyet 50 évvel ezelőtt nyilvánítottak védetté. Az igazgatóság a jubileumi programsorozat egyik kiemelt állomásaként a debreceni Karneváli Héten is bemutatkozott. Az érdeklődők augusztus 18-án a „Hortobágy házhoz jön” című rendezvényen a Nagyerdőn ismerkedhettek a puszta értékeivel.
0:00
0:00
2023-08-22 |
Hazánkban öt őshonos csillagvirág fajt különböztetünk meg, mindegyikük védett. A ligeti csillagvirág a Nagyalföldön rendkívül ritka. Szabolcs-Szatmár-Beregben a Sóstói-erdő mellett csak Bátorliget környékén ismertek előfordulásai. De nem csak ezért kezdték el 20 évvel ezelőtt számlálásukat. Dr. Szigetvári Csabával az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület természetvédelmi programfelelősével beszélgetünk.
0:00
0:00
2023-03-29 |
Az élőhelyek eltűnése több fajt is kihalással fenyeget hazánkban. Ezek egyike az egykoron nagyon gyakori lápi póc, amely egy olyan hal, ami akár víz nélkül is képes hetekig életben maradni. Az alig 10 centiméteres ragadozó egykor hatalmas tömegben élt a magyarországi vizes élőhelyeken, ám a 19. századi folyószabályozás megpecsételte sorsát, mivel az időszakosan vízzel borított területek az eredeti 3%-ra zsugorodtak.
2023-03-24 |
3 hetes afrikai expedíción van négy magyar kutató. Angolában tartózkodnak, ahol a világ legnépesebb ragadozómadár gyülekezőhelyén műholdas jeladókkal szerelnek fel 50 kék vércsét. A kalandregénybe illő vállalkozáshoz a National Geographic Magazin fotósa és természetfilmesek is csatlakoztak.
2023-03-22 |
A nyíregyházi Mihalkó Barbara már egy tíz méteres zuzmófalat is alkotott, s workshopjain arra törekszik, hogy megismertesse az emberekkel a zuzmókép készítés titkát.
2023-02-22 |
Ahogy 2013 óta minden évben, ismét felmérték a Bajai Földikutya-rezervátum Természetvédelmi Területen található földikutya túráscsoportokat a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai.
2023-02-01 |
A program lényege, hogy az ünnepek közeledtével mindig valamilyen szervezetnek, intézménynek segítséget nyújtanak abban, amire szükség van. Most a miskolci Avasi Arborétum Fenyőkert részére készítettek közösen a Lillafüredi Állami Erdei Vasút, a Fónagysági Oktatási Központ és az erdőgazdaság központjának dolgozói egyedi madáretetőket és madárodúkat.
2022-12-23 |
Alt
Sola
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt