Beh Mariann mindig is a természetben, a kertben érezte magát a legjobban, így nem véletlen, hogy Kertészeti Egyetemet végzett, ahol többek között gyógy- és füszernövénytermesztést tanult. 2014-ben álmodta meg a Bazsalikomos kert oldalt, ahol szakmai tanácsokkal látja el az érdeklődőket, blogbejegyzéseket ír, sőt a Szabadszállási melletti kertjükben termő növényekből készült prémium minőségű teákat, fűszersókat, lekvárokat, pestókat értékesíti.
2023-07-21 |
Az elmúlt hetekben elvetették a szántóföldi növényeket, de még fontos mezőgazdasági feladatok várnak a gazdákra. Az esős időszakban a gabonaféléket gyakran megfertőzheti a fuzárium gomba ez most leginkább a búzát érinti. Később az árpát és más szántóföldi növényeket is. A védekezést gombaölő szerekkel kell elvégezni. A termés szempontjából kulcsfontosságú a növények tápanyag ellátása, később pedig más gombák és élősködők elleni védekezés.
2023-05-22 |
Hazánkban öt őshonos csillagvirág fajt különböztetünk meg, mindegyikük védett. A ligeti csillagvirág a Nagyalföldön rendkívül ritka. Szabolcs-Szatmár-Beregben a Sóstói-erdő mellett csak Bátorliget környékén ismertek előfordulásai. De nem csak ezért kezdték el 20 évvel ezelőtt számlálásukat. Dr. Szigetvári Csabával az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület természetvédelmi programfelelősével beszélgetünk.
0:00
0:00
2023-03-29 |
A nyíregyházi Mihalkó Barbara már egy tíz méteres zuzmófalat is alkotott, s workshopjain arra törekszik, hogy megismertesse az emberekkel a zuzmókép készítés titkát.
2023-02-22 |
Őshonos élővilágunk számára komoly fenyegetést jelentenek az ember által behurcolt úgynevezett inváziós élőlények, amelyek terjedésükkel kiszorítják az évezredek óta itt élő, vagy akár csak és kizárólag a Kárpát-medencében előforduló fajokat.
2023-01-20 |
Sipos József, növényorvos, aki hivatásának tekinti, hogy segítse az embereket azáltal, hogy friss, ellenőrzött, vegyszermaradék-mentes, egészséges élelmiszerek és alapanyagok kerüljenek az asztalukra.
2022-11-18 |
A kender az egyik legősibb haszonnövény, több mint 9 000 éve ismerjük. A világon 60–70 000 hektáron termelik, ebből az Európai Unióban mintegy 15–16 000 hektár található.
2022-11-15 |
A tavaszi szellőztető gereblyézést is elkezdték a Városgazda munkatársai, melynek a lényege, hogy a csapadék és a levegő is eljusson a növényekhez. Az idei tervekbe beépítették a kivágott fák pótlását is, így több helyen várható még a nyugalmi időszakban, hogy fiatal fák kerülnek kiültetésre. A részletekről Czifrusz Natália főkertészt kérdeztük.
2022-03-04 |
Mintha egy versből vagy dalszövegből idéznénk, pedig az év madaráról, gombájáról, haláról és rovaráról van szó. A természetvédelmi egyesületek, társaságok minden esztendőben kihirdetik az év élőlényeit, hogy ez által is jobban megismerjük a minket körülvevő, színpompás és gazdag természetet.
2022-01-13 |
A világ legcsodálatosabb növényeinek nevezte el és az evolúció csodáinak tartotta a rovarfogó növényeket Charles Darwin az 1875-ben kiadott művében. Németh Anikó, a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjének igazgatója elmondta, a rovarfogó növények bámulatos alkalmazkodóképességgel rendelkeznek és szinte a jég hátán is képesek megélni.
2021-10-01 |
Alt
Alt
Alt
Alt
Sola
Alt
Alt
Alt