A Parlament keddi ülésnapján meghozott döntés alapján az Eszterházy Károly Egyetemből kiváló Sárospataki Comenius Campus augusztus 1-jétől Tokaj-Hegyalja Egyetemként jön létre, amely a hagyományos pedagógus képzés mellett a szőlész-borász, valamint a turizmus-vendéglátás képzést is nemzetközi színvonalra szeretné emelni. Fenntartója az azonos nevű alapítvány lesz, amely a Grand Tokaj állami borászat részvényeiből kap egy részt a működéséhez. Ezekről hallhatják most dr. Hörcsik Richárdot, Abaúj és Zemplén országgyűlési képviselőjét.
2021-04-29 |
Csaknem 100 program valósul meg a Tokaj-Zemplén Térség Fejlesztési Program eredményeként a következő két-három évben az érintett 40 településen, de fejlődik a közös infrastruktúra is. A magyar kormány ezek kivitelezésére összesen közel 150 milliárd forintot biztosít. A Tokaji borvidék és Zemplén fejlesztésére szánt kormányzati támogatásból a megvalósítás kereteit biztosító végrehajtási utasítás szerint idén 55,8 milliárd forintot biztosít a központi költségvetés a fejlesztések megvalósítására.
2021-01-20 |
Dr. Stumpf Istvánt politológusként, miniszterelnökséget vezető miniszterként, majd alkotmánybíróként ismerte meg az ország. Hercegkúti születésű lokálpatriótaként és sárospataki öregdiákként azonban soha nem szakadt el szülőföldjétől, sőt mindig segítette a térség sorsának jobbra fordulását. Most egy új szerepben teszi ezt, ugyanis a közelmúltban egyhangúlag megválasztották a Tokaji Borlovagrend elnökének. A Tokaji Borvidék 2012-ben megújult civil szervezetének élén a neves borászt, Szepsy Istvánt váltotta dr. Stumpf István.
2020-12-03 |
A borvidéken viszonylag hosszú a szüreti időszak, hiszen a korai fajták, valamint az aszúszemek és a a késői szüretelésű borok alapanyagául szolgáló szőlőszemek leszedése között hónapok is eltelhetnek. Dr. Molnár Pétert, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsnak elnökét, a Patrícius Borház birtokigazgatóját kértük, hogy értékelje az eddigi szüreti időszakot, de interjúnk során más, a borászathoz kapcsolatos kérdéskörrel is foglalkoztunk.
2020-10-31 |
A sokszínű rendezvény élettel töltötte meg a kiváló borok városát – közölte rádiónkkal a szervező Tokaj Kincsei Egyesület részéről Héri Tamás.
2020-09-22 |
Az ismert nagyvállalkozó Zemplén szülötte, az elmúlt időszakban pedig több formában vállalt anyagi támogatással is szerepet a térség sorsának javításában. Segítségével épült fel például több mint egymilliárd forintból a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának sportcsarnoka, Sátoraljaújhelyen pedig a mélyszegénységben élők számára épített közösségi teret több mint 130 millió forintból. A nehéz sorsú zempléni gyerekeket pedig egymilliárd forinttal alapított alapítványa bevonásával segíti egy sajátos támogatási program segítségével. A frissen kinevezett kormánybiztossal Tolcsván beszélgettünk.
2020-08-11 |
Istentiszteletet közvetítettünk a tokaji református templomból. Igét hirdetett Jóczik-Tóth Orsolya, a gyülekezet lelkipásztora.
Az egyik a koronavírus járvány, a másik pedig a szélsőséges időjárás. Tavasszal, amikor nagy szükség lenne az esőre, szárazság volt a Tokaji Borvidéken, nyáron pedig az érlelő napfény helyett rekordokat döntögető esőmennyiség esett le eddig a térségben. Jarecsni Jánossal a Sárospataki Hegyközség elnökével arról beszélgettünk, hogyan érinti mindez a helyi borász közösséget.
2020-07-21 |
Akár Sátoraljaújhelyig is hajózhatnak, és ki is köthetnek azok, akik igénybe veszik a Tokajnál és Kiskörénél állomásozó nyaralóhajókat. A kényelmes, és igen alacsony utazósebességen használható hajók már megérkeztek Tokajba, a Bodrog folyó és Ronyva patak összefolyásánál pedig az elmúlt héten kiépítették a sátoraljaújhelyi kikötőt is. Az önkormányzat a helyi Tourinform irodával közösen összeállított egy programcsomagot, amellyel bemutatják a város épített és kulturális örökségét, a kalandparkot, de borkóstolásra is lesz lehetőség.
2020-07-17 |
Az új turisztikai szolgáltatás egyik központja Tokaj lesz, itt adták át a napokban az infrastruktúrát biztosító ideiglenes báziskikötőt.
2020-05-27 |
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
nmhh