Szeptember elsején megkezdték munkájukat az iskolaőrök. 131 nő és 373 férfi végzett iskolaőrként az országos képzésen. Az iskolaőrök 5 évente kötelesek kiegészítő vizsgát tenni, amely során számot adnak elméleti és gyakorlati tudásukról egyaránt. Az iskolaőr és az iskola közös munkájáról a Miskolci II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola intézményvezetőjét, Dr. Pásztorné Bakó Mártát kérdeztük.
2020-09-16 |
A német vagy angol nyelvtanfolyamon résztvevők egyik fele a tagintézmények diákjai, míg másik fele a Miskolcon és környékén élő felnőttek voltak s a legtöbben az angol nyelvet választották. A pályázati forrásból tavaly nyáron elindított nyelvi képzések ősszel folytatódnak.
2020-08-13 |
Jelentősen emelkedett a szakképzés iránti érdeklődés a végzős általános iskolások körében Miskolcon. A Miskolci Szakképzési Centrum által működtetett középiskolákba az általános felvételi eljárásban 1300 diákot vettek fel, mintegy 10 százalékkal többet, mint tavaly. A jelentkezők több mint a fele a szeptemberben induló technikumba jelentkezett, ezen belül is a legtöbben a gépész és a turisztikai technikusi képzést választották, illetve az új szakma, a kereskedői-webáruházi képzés iránt is nagy volt az érdeklődés - mondta rádiónknak Kiss Gábor, a Szakképzési Centrum kancellárja.
2020-05-13 |
2020. február 7-én megjelent az új szakképzési törvény végrehajtási rendelete, amely jogszabályban rögzíti az új szakképzési rendszer részleteit. A törvény értelmében a 2020/2021-es tanévtől a szakképző intézményeknek két típusa lesz: a technikum és a szakképző iskola. A minél szélesebb körben történő tájékoztatás érdekében Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár asszony országjárásra indult, amely keretében Miskolcon tájékoztatta a megye szakképzési rendszerének vezetőit a változásokról és a rendszerben rejlő lehetőségekről.
2020-02-14 |
Világszínvonalú technológiával ismerkedhetnek és egy ritka hiányszakmát tanulhatnak meg azok a diákok, akik a sárospataki Vay Miklós Református Szakgimnázium Szakközépiskola és Diákotthon, valamint a sátoraljaújhelyi Heiche Group Surface Techology Kft. együttműködésében megvalósult képzésben vesznek részt.
2020-02-12 |
96 évesen szerzett diplomát egy japán férfi, aki így kerámiaművész lett, egy 91 éves thai asszony pedig humánökológia szakon diplomázott. A hölgy azt nyilatkozta: Sosem túl késő. Arról is beszélt, hogy az elhatározás és az akarat vitte el idáig és az sem tántorította el, amikor egy vizsga nem sikerült. De vajon tényleg sosem késő elkezdeni angolt tanulni, vívni, kórusba járni, vagy épp internetezni? Mit lehet kezdeni a félelemmel és a kifogásokkal, amelyek sokszor igen racionálisak is lehetnek?
2019-12-18 |
A Szenior Egyetem programot azoknak az érdeklődőknek ajánlják, akiknek legalább középfokú végzettségük van, és szívesen fejlesztenék tudásukat a tudomány, a technika, a művészetek mai eredményei, érdekességei köréből. A felsőfokú végzettséghez nem vezető, ingyenes képzés időtartama 2 félév. A képzés végén a hallgatók tanúsítványt kapnak. A programra előzetes jelentkezés szükséges.
2019-11-14 |
Országosan, évente 40-50 fiatal végez és lesz belőle református lelkipásztor. Ez a szám megtartottságot mutat – mondta el rádiónknak Dr. Gaál Sándor, a Nyírségi Református Egyházmegye esperese. Közlése szerint ez az érték azért is jó, mert az ország lélekszáma sem növekedett. Ráadásul a lelkészek átlagéletkora is megfelelő.
2019-10-02 |
13 milliárd forint kormányzati támogatással elindulhat a Debrecen 2030 elnevezésű komplex oktatásfejlesztési program előkészítése. A tervek szerint ez az átfogó, a gazdaság fejlődésével lépést tartó csomag érinti majd a köznevelést, a felsőfokú oktatást és a szakképzést egyaránt; kiterjed a képzési struktúra átalakítására és infrastrukturális beruházásokra is.
0:00
0:00
2019-07-30 |
Átvette a várostól az egészségügyi alapellátási feladatokat a Debreceni Egyetem, és július 1-jével létrejött a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet. Ezzel hazánkban elsőként jött létre egyetemi háttérrel működő, komplex intézeti alapellátó rendszer. A fejlesztés első lépéseként a Klinika területén új, modern helyre költözött a felnőtt háziorvosi ügyelet.
Alt
Alt
Alt
nmhh
Alt
Alt
Alt