Sok tanár és diák is beteg a református iskolákban, így most nem csak a járvány megelőzésével, hanem a betegséggel, a félelemmel is szembe kell néznie a következő hetek távoktatásának - mondja Szontágh Pál, a Református Pedagógiai Intézet vezetője. Szerinte most nem az a legfontosabb, hogy a gyerekek hogy állnak a tananyaggal, hanem az hogy a családok, és a gyerekek lelkileg is egészségesek maradjanak.
2021-03-07 |
Az oktatás célja, hogy az érdeklődők, a középiskolások és felnőttek lehetőséget kapjanak arra, hogy online bekapcsolódhassanak egy, vagy akár több egyetemi kurzusba is, így ha csak átmenetileg is, de „akademistává” váljanak. A részletekről Prof. Dr. Kaptay György a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Területi Bizottságának elnöke számol be rádiónknak.
2021-02-06 |
A Miskolci Szakképzési Centrum tizenegy tagintézményében biztosítja a helyi gazdasági igényeken alapuló magas színvonalú szakmaoktatást a városban. A centrum képzési kínálata sokszínű: a műszaki, üzleti és gazdálkodási, valamint szépészeti és szociális ágazat szakmai képzésein túl, egészen a turizmusig nyújt lehetőségeket végzős általános iskolások számára. Kiss Gábor kancellárt hallják.
2021-01-21 |
Ki és milyen módon jogosult a megfelelő táppénzre? Az oltás megjelenésével a Pedagógusok Szakszervezete minden kollégát arra biztat, ha teheti, minél hamarabb olttassa be magát. A részletekről Molnár Zoltán a Pedagógus Szakszervezet Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke számol be.
0:00
0:00
2021-01-09 |
Csak néhány kurzuson vannak személyes órák a Nyíregyházi Egyetemen, például egy testnevelési órán. Az intézmény gördülékenyen állt át a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetben elrendelt online oktatásra. Úgy számolnak, hogy az őszi félév szorgalmi időszakát már így is fejezik be. Arról még nem döntöttek, hogy a vizsgaidőszak is teljesen online lesz-e, vagy lehetőség lesz személyes vizsgáztatásra is. A részletekről Minya Károly oktatási rektorhelyettes számolt be.
2020-11-19 |
Manapság már szinte elengedhetetlen, hogy egy cégnek legyen programozója, aki még hatékonyabbá tudja tenni a vállalat működését, irányítását. Van egy iskola Nyíregyházán, ahol programozást és robotikát tanulnak a gyermekek. Főfai Félix az intézmény vezetője rádiónknak többek között elmondta azt is, hogy egyre közkedveltebb, elfogadottabb a fiatalok körében a robot technológia is, amellyel később már együtt kell működnünk.
2020-10-10 |
A Művészi Zene Kör tagjai online oktatási anyagokat készítenek a nehéz időkre: egy nemzeti öntudatra építő „Örökség” című verses zenés kiadvánnyal és elsősorban furulyára és pengetős, billentyűs hangszerekre fókuszáló zeneoktatási programmal igyekeznek megkönnyíteni a tanulást a járvány idején.
2020-10-08 |
Észak-Magyarország legnagyobb felsőoktatási intézménye 2020. augusztus 1-től magánegyetemként működik. A struktúraváltás a hallgatók jogállását semmiben sem érinti, mivel a magyar állami ösztöndíjas támogatási forma változatlanul fennmarad számukra, és továbbra is részesülni fognak minden támogatásban, amelyet jelenleg is megkapnak. A képzések, a kari struktúra, a diplomák, az oklevelek állami elismertsége is érintetlen marad. Horváth Zitával, az intézmény rektori ügyeket vivő általános rektorhelyettessel beszélgetünk.
2020-08-20 |
Ezek a kurzusok diplomára épülnek és több terület közül lehet választani. Új, most induló lehetőség a roma társadalomismeret, aminek különlegessége, hogy nem csak pedagógusoknak elérhető, hanem gyakorlatilag bármilyen felsőfokú oklevéllel lehet rá jelentkezni. A négy féléves továbbképzés fontos társadalmi problémák megoldásához, a romák gyülekezet, iskolai, közösségi integrációjához adhat megalapozott szakmai hátteret, tudást.
2020-08-05 |
Szeptembertől márciusig a szokásos forgatókönyv szerint haladt az iskolai élet, majd márciusban hirtelen minden megváltozott. A pedagógusoknak, a szülőknek és a diákoknak egyik pillanatról a másikra kellett alkalmazkodni a koronavírus-járvány okozta új helyzethez, és áttérni a digitális oktatásra. Tudták, hogy létezik olyan, de még nem próbálták. Az elmúlt három hónapban zajlott a nagy próbateszt, és mára kiderült, hogy ki, hogyan teljesítette a kihívást. A sátoraljaújhelyi Petőfi Sándor Református Általános Iskolában a pedagógusok és a diákok is hamar felvették a fonalat, megbirkóztak a feladattal. A tanév végén Mészáros Csaba igazgatóval beszélgetünk.
2020-06-23 |
Alt
Alt
nmhh
Alt
Alt
Alt
Alt