Észak-Magyarország legnagyobb felsőoktatási intézménye 2020. augusztus 1-től magánegyetemként működik. A struktúraváltás a hallgatók jogállását semmiben sem érinti, mivel a magyar állami ösztöndíjas támogatási forma változatlanul fennmarad számukra, és továbbra is részesülni fognak minden támogatásban, amelyet jelenleg is megkapnak. A képzések, a kari struktúra, a diplomák, az oklevelek állami elismertsége is érintetlen marad. Horváth Zitával, az intézmény rektori ügyeket vivő általános rektorhelyettessel beszélgetünk.
2020-08-20 |
Ezek a kurzusok diplomára épülnek és több terület közül lehet választani. Új, most induló lehetőség a roma társadalomismeret, aminek különlegessége, hogy nem csak pedagógusoknak elérhető, hanem gyakorlatilag bármilyen felsőfokú oklevéllel lehet rá jelentkezni. A négy féléves továbbképzés fontos társadalmi problémák megoldásához, a romák gyülekezet, iskolai, közösségi integrációjához adhat megalapozott szakmai hátteret, tudást.
2020-08-05 |
Szeptembertől márciusig a szokásos forgatókönyv szerint haladt az iskolai élet, majd márciusban hirtelen minden megváltozott. A pedagógusoknak, a szülőknek és a diákoknak egyik pillanatról a másikra kellett alkalmazkodni a koronavírus-járvány okozta új helyzethez, és áttérni a digitális oktatásra. Tudták, hogy létezik olyan, de még nem próbálták. Az elmúlt három hónapban zajlott a nagy próbateszt, és mára kiderült, hogy ki, hogyan teljesítette a kihívást. A sátoraljaújhelyi Petőfi Sándor Református Általános Iskolában a pedagógusok és a diákok is hamar felvették a fonalat, megbirkóztak a feladattal. A tanév végén Mészáros Csaba igazgatóval beszélgetünk.
2020-06-23 |
A vasalódeszkás testnevelő tanár elhíresült videója inkább vicc volt, mint komoly tananyag, ráadásul az a koronavírus-járvány legnehezebb heteiben készült - mondja Hamar Pál, a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesületének elnöke, aki egyben a Testnevelési Egyetem oktatási rektorhelyettese is. A következő percekben nem csak a makói tanár ügyéről beszélgetünk vele, hanem visszapillantunk a tanév vége apropóján, hogy hogyan is kellett volna testnevelést oktatni a távoktatás idején.
2020-06-19 |
Úgy szeretnénk a gyermekeinknek a hátizsákjába beletenni a normákat, hogy az élet bármely kanyarulatában az ott legyen náluk és kétségbeesés nélkül tudjanak a norma alapján olyan döntéseket hozni, ami hasznos. Meghívott vendégeinkkel az egyházi oktatás szerepéről beszélgettünk Gaál Sándorral és Bodnár Mátéval.
2020-06-13 |
A koronavírus járvány miatt két hónap kihagyás után indult újra a gépjárművezető-oktatás. A gépjárművezető-oktató örül, hogy újra elkezdődtek az órák, de sok még a kérdőjel. A részvétel fontos feltétele a védőfelszerelés (maszk és kesztyű) viselése, az óvintézkedések részeként a társaság korlátozza a résztvevők számát.
2020-05-30 |
A vészhelyzeti korlátozások életbe lépése óta nem voltak közlekedési vizsgák és az oktatást is csak ott tudták megoldani, ahol akkreditált online oktatást tudnak tartani. A felkészülésben meglepő módon pozitív hatással volt a tanulókra, hisz eredményesebben vizsgáztak az elmúlt időszakhoz képest. Már 20 vidéki helyszínen, közel 100 gyakorlati vizsgázó részvételével ismét elindultak a közlekedési vizsgák. A leendő járművezetők szigorú óvintézkedések mellett, kizárólag védőfelszerelésben vizsgázhatnak mondta el rádiónknak a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont felügyeleti és módszertani igazgatója, Dobrocsi Endre.
2020-05-22 |
Irányelveket és ajánlásokat adott ki a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a gyermekek távoktatásával kapcsolatban a tanulók, szülők, tanárok és kormányzat munkájának megsegítésére. Az irányelvek és az ajánlások tükrözik a szolgálat elmúlt 22 évben végzett kutatásainak eredményeit, és az elmúlt 10 évben több százezer gyermek oktatásával szerzett tapasztalatait is. Rádiónknak dr. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke nyilatkozott.
2020-04-29 |
Magyarországon március 16. óta van rendeletben a digitális távoktatás, ezért a Miskolci általános iskolákban is bevezetésre kerültek az intézkedések. Felkerestük a Miskolci-Diósgyőri Református Általános Iskola és Óvoda igazgatóját Nagy Attilát, aki sok tekintetben részleteibe menően kifejtette rádiónknak, hogyan indították el a digitális oktatást iskolájukban és miként tanítják őket. Kifejtette a számonkérés formáit, az elsősök tanítását hisz ez igényli az egyik legtöbb munkát és kreativitást a pedagógusok részéről.
2020-04-12 |
Segédanyagokat és ajánlásokat tett a járványügyi helyzet kirobbanásakor a református iskoláknak a Református Pedagógiai Intézet, amely webináriumokat is tart és mindenben segíti az iskolákat, pedagógusokat a digitális oktatás terén is.
2020-04-05 |
Alt
Alt
Alt
nmhh
Alt
Alt
Alt