28. ZEMPLÉNI FESZTIVÁL
programajánló
2019-07-25 |
...
Gazdag és színes programkínálattal várja látogatóit Tokaj-Hegyalja és Zemplén legnagyobb kulturális eseménye, az idén 28 éves Zempléni Fesztivál.

A 60 programból álló rendezvénysorozat augusztus 9-18. között komolyzenei koncertekkel, irodalmi esttel, jazz koncertekkel, kirándulásokkal, kiállításokkal, családi és gasztronómiai programokkal várja a helyi közönséget, és az ország más vidékéről, vagy külföldről érkező, kikapcsolódásra vágyó látogatókat. 

Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szerencs és Tokaj mellett egy tucat más zempléni település szabadtéri helyszínei és legszebb műemlékei adnak otthont a magyar szólisták, népszerű együttesek és külföldi vendégművészek produkcióinak.

A Zempléni Fesztivál programját idén is az aktuális évfordulókhoz kapcsolódó események teszik még különlegesebbé. Az augusztus 9-i Nyitókoncerten már egy mozzanat erejéig tisztelegnek Rákóczi Ferenc emléke előtt, de a Liszt Ferenc Kamarazenekar 16-ai koncertje Kassán a Rodostói-ház udvarán már egészében az Emlékév eseménye. Ezzel a hangversennyel azonban magát a várost is köszönteni kívánják, hiszen 650 éve, 1369. május 7-én Nagy Lajos király személyében uralkodó Európában elsőként Kassa városának adományozott címerlevelet.

Széphalmon a Magyar Nyelv Múzeumában az Ady Endre emlékére összeállított „Így szerettek Ők” című estet láthatják; többek között olyan neves színészek tolmácsolásában, mint a Bröll Adélt megszemélyesítő Kéri Kitty és a költőfejedelem szerepében megszólaló  Köszegi Ákos.

Sátoraljaújhely Városháza udvarán a Budafoki Dohnányi Zenekar, Hollerung Gábor vezényletével divertimentókkal és Egy kis éji zenével várja közönségét augusztus 10-én, szombaton; majd másnap a Díszteremben egy különleges hangulatú Kávéuzsonna várható, ahol a főszerplő Bábel Klára hárfaművész lesz.

Szerencsen augusztus 14-én a Postmodern Jukebox mintájára alakult formáció, a SwiGirls lép fel, kíséri a Studio11; 15-én Tokajban pedig Szécsi Pál emlékére, illetve dalaiból rendeznek koncertet.

A Zemplén Néptánfesztivállal közös szervezésben, szintén Sátoraljaújhelyen, augusttus 16-án este a Városközpont Szabadtéri Szinpadán vendégszerepel a 35 éves „Szarka Tamás és a Ghymes”.

Folytatódik a hagyományos "A megérthető zene" sorozat, ahol Hollerung Gábor értő módon, karmesteri magyarázatokkal fűszerezve, a Budapesti Akadémiai Kórustársaság, a Budafoki Dohnányi Zenekar és neves szólisták segítségével mutatja be Beethoven IX. szimfóniájának IV. tételét: az Örömódát.

Különleges kikapcsolódási lehetőségeket kínálnak a látogatóknak az elmúlt években népszerűvé vált tematikus fesztiválnapok. Augusztus 10-én Tarcalon, 15-én Mádon, 17-én Tolcsván várjuk az érdeklődőket. A délutáni kamara- és gyerekprogramokon fellép a Theater Brass Miskolc, a Jazzterlánc, a Hurdy-Gang, odesszai kocsmadalaikkal Jávori Fegya és Dunai Tamás, a Faremido Operatársulat; az esti zárórendezvényeken pedig a Jazzation, a Swing a’la Jango, valamint  Lackfi Jánossal a Zempléni Fesztiválra érkező Fugato Orchestra.

Folytatódik a nagysikerű Kirándulókoncertek sorozat is. Az idei fesztiválon Hollóházára, és Pálházára, majd Taktaharkányba és Bekecsre, 14-én pedig Újhutára, a Kastélyszállóba és Erdőhorváti református templomába viszik el a közönséget. Ezeken a programokon olyan nevekkel találkozhatnak, mint az A’la cARTe Kamaraegyüttes, a Rosella régizenei együttes, az Új Harmónia Fúvósegyüttes, a Virtuózok nyertes Kökény Tamás, vagy Bizják Dóra és Megyesi Schwartz Lúcia.

A Grand Tokaj Zrt. szegi pincészetében és Hercegkúton a pécsi Borcanto Énekegyüttes vendégszerepel, a Nobilis Pincészet és Udvarházban a Vox Arborum fúvóstrió, a Patricius Borházban a Mynk Kvartett játszik.

A Szt. Efrém Férfikar 14-i baskói koncertjét követően augusztus 15-én Sárospatakon a Basilica Minorban mutatja be Árpád-házi Szent Piroska tiszteletére írt misztériumjátékát „Vita Eirenae” címmel. A koncert egyben a mű magyarországi ősbemutatója is lesz.

A térség legnagyobb, szabadtéri koncerthelyszínén a Tokaj Fesztiválkatlanban, augusztus 17-én FILMHarmonikusok címmel a legnépszerűbb filmzenékből készített összeállitást a Budapesti Akadémiai Kórustársaság és a fesztivál rezidens zenekara, a Budafoki Dohnányi Zenekar. Az est karmestere: Hollerung Gábor.

A idei Zempléni Fesztivál záróhangversenyén Sárospatakon, a Rákóczi vár udvarán a fesztivált egykor alapító Liszt Ferenc Kamarazenekar immár nagyzenekarrá kiegészülve Karasszon Eszterrel lép fel. A koncerten egy spanyol vendégkarmester, Ricardo Casero vezényel.

A klasszikus koncertek és kamaraprogramok mellett a Sárospataki Borteraszon minden este népzene és jazz szól. Fellép a Hurdy Gang és a Szikes Zenekar, a jazz műfajából a Nagy János Trió, a Rátonyi Róbert Trió és Csejtei Ákos,  az  Equinox, a Varga Bendegúz Quintet, Ausztriából az amerikai származású Philip Yaeger vezette Hunter, de ott lesz az idei Jazz Showcase két felfedezett formációja, a Senga és az Organism. A  Kodály Spicy Jazz pataki fellépése mellett Sátorljaújhelyen is vendégszerepel, a Henye Borbárban pedig az új Binder Quartet játszik. Augusztus 11-én, vasárnap este Sárospatakon, a Rákóczi vár udvarán Szőke Nikolettát és a Káel Norbert Jazzical Triót üdvözölhetjük.

A Fesztivál idején hat képzőművészeti kiállítás nyílik Kassai Rovás Alkotóközösség Művészei összefoglaló címmel. A kiállítók között olyan nevek is szerepelnek, mint Szurcsik József Kossuth-díjas festőművész. Aki mind a hat helyszínt végiglátogatja, egy átfogó képet kaphat arról, merre tart ma az egyik legismertebb kassai alkotó csoport munkássága.

A Fesztivál Zemplén kiváló adottságaira: a vendégszerető emberekre, a gyönyörű tájra és természeti-történelmi környezetre, az emlékekre és a kíváló borokkal gazdagított gasztronómiai élményekre épít; így évről évre a zene ünnepévé avatja az augusztusi napokat, megvalósítva ezzel az igazi kulturális turizmus célkítűzését.

Kiemelés:Alt
Alt
Alt
nmhh
Alt
Alt
Alt