A sárospataki Rákóczi-várban megtartott megnyitóval kezdetét vette az első alkalommal, de a szervezők szándéka szerint hagyományteremtő szándékkal megrendezett I. Rimay Nemzetközi Költészeti Fesztivál. A konferenciákat, verses-zenés előadásokat tartalmazó programsorozat szombatig tart, addig a résztvevők Északkelet-Magyarország több városában is megfordulnak, még külhoni magyar területekre is ellátogatnak.
2021-06-12 |
Lezárult A Művelődés Háza és Könyvtára építészeti felújítása, még a berendezés és visszaköltözés folyamata van hátra. Az azonban már látszik, hogy a beruházásban résztvevők minőségi munkát végeztek. Nyár végén, ősz elején indulhatnak újra a programok a megújult épületben.
2021-06-11 |
Az alapítványi formában működő felsőoktatási intézmény megtartja a pedagógusképzés hagyományait, emellett nemzetközi szintű borászképzés indul a falak között – hangzott el a bejelentés okán meghirdetett sajtótájékoztatón, a leendő egyetem épületében, az egykori Comenius Tanítóképző Főiskolán. Dr. Stumpf István, a felsőoktatás modellváltásának koordinációjáért felelős kormánybiztos, aki egyben az egyetemet működtető alapítvány elnöke is, úgy látja: a nemzet régi adósságát törleszti a magyar kormány Sárospatak felé.
2021-05-29 |
A Magyar Nemzeti Múzeum kötelékébe tartozó intézmény tavaly november első felében zárt be a koronavírus-járvány miatt. A belépéshez a látogatóknak ugyanazokkal a feltételekkel kell rendelkezniük, mint ami országosan is érvényes, kiegészítve az anyaintézmény igazgatójának rendelkezéseivel – közölte dr. Tamás Edit a múzeum igazgatója.
2021-05-19 |
Ismét négy kilencedikes osztály kezdheti meg a tanulmányait idén szeptemberben a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumában és még akár a tavaly a pandémia miatt elhalasztott diaszpóra osztály is elindulhat.
2021-05-11 |
Nagyon eredményes volt az intézmény első osztályosok számára meghirdetett beiratkozási programja is, a tervezett két osztályt könnyedén el tudja indítani az iskola. Ezekről hallhatják a következőkben Repkáné Tóth Bernadett intézményvezetőt.
2021-04-25 |
Református istentiszteletet közvetítettünk felvételről Sárospatakról. Igét hirdetett Téglásné Szabó Éva református lelkipásztor, a Vay Miklós Református Többcélú Szakképző Intézmény - Technikum, Szakképző Iskola és Diákotthon tanára.
A koronavírus-járvány számos terület mellett a kulturális szférát is komolyan érintette. Sárospatakon A Művelődés Háza és Könyvtára dolgozóinak ettől függetlenül sok dolguk volt, hiszen erre az időszakra esett az intézményüknek helyet adó Makovecz épület felújítása. Csatlósné Komáromi Katalin igazgató a következő interjúban arról beszél, hogyan készülnek a visszaköltözésre és miként terveznek az előttünk álló hónapokra annak tekintetében, hogy a járványhelyzettel kapcsolatban sok még a bizonytalanság.
2021-04-10 |
Gyakran hangoztatják, hogy Sárospatak története Magyarország története kicsiben. Ha ez nem is teljesen igaz, mindenképpen kevés város mondhatja el magáról, hogy olyan sorsfordító események történtek és olyan személyek fordultak meg a falai között, amelyek és akik meghatározói voltak hazánk történelmének, művelődéstörténetének.
2021-04-10 |
A kivitelező elkészült A Művelődés Háza és Könyvtára építészeti felújításával Sárospatakon. A Makovecz Imre által tervezett és a nyolcvanas évek elején átadott épület több mint kétmilliárd forintból újul meg, javarészt a neves építés örökségét ápoló forrásból. A felújítás építőipari része befejeződött, a fény-és hangtechnika, valamint a bútorzat kiépítése és elhelyezése van még hátra. A következőkben a kivitelezést végző építőipari cég elnök-igazgatójával, Kocsi Lászlóval beszélgettünk.
2021-04-03 |
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
nmhh