Tizennegyedik alkalommal rendezték meg a Zempléni Szabad Pálinka Napot Füzéren. Az esemény idén egy kissé családiasabb volt, mint az előző években, de hangulat mit sem változott.
2023-10-09 |
Elstartolt az idei, immár harminckettedik Zempléni Fesztivál. Mint korábban szóltunk róla, tavasszal komoly veszélybe került a három évtizedes múltra visszatekintő komolyzenei fesztivál léte, ami egy mecénás, dr. Sándor József jóvoltából, az önkormányzatok összefogása nyomán, valamint állami támogatásból végül mégis megvalósult. A nyitókoncerten beszélgettünk Hollerung Gábor fesztiváligazgatóval, művészeti vezetővel.
2023-08-13 |
Sárospatakon, a Bazilikában ünnepi szentmise keretében avatta fel legújabb rendes és tiszteletbeli tagjait az Európai Borlovagrend, amely először szervezett ilyen eseményt a városban. A programot azért szervezték a zempléni iskolavárosba, mert a nemzetközi szervezet tagjai, vezetői kiváló kapcsolatba kerültek Tokaj-Hegyaljával.
2023-07-19 |
A több mint harminc éves múltra visszatekintő rendezvénysorozat mögött a rossz hírekre, vagyis az esetleges megszűnés lehetőségére reagálva példa nélküli összefogás jött létre.
2023-07-12 |
Mostantól online formában is olvasható az egykori Zemplén című folyóirat. Az Országos Széchenyi Könyvtár, a Sátoraljaújhelyi Önkormányzat, és a fenntartásában működtetett Városi Könyvtár együttműködési megállapodásban rögzítette, hogy magasabb szintre emelik a kultúrához való hozzáférés lehetőségét.
2023-06-15 |
Krízishelyzetbe került néhány hete a harminc évnél is régebb óta létező Zempléni Fesztivál. A fesztivál igazgatója lemondott és úgy tűnt, hogy idén legfeljebb minimális kormányzati támogatásban reménykedhet a térség legrangosabb programsorozata. Ekkor fordulat következett be, a zempléni régió összefogott a fesztivál megmentése érdekében.
2023-05-29 |
A nemzetünket és hazánkat tragikusan sújtó trianoni békediktátum máig érezteti hatásait Zemplén vármegye sorsára is.
2023-05-17 |
Gécziné Nagy Mária a hagyományok megtartásával, de új célok meghatározásával kívánja vezetni a 19 éves szervezetet, amely országosan is jegyzett, ismert és elismert közösség. Tudományos konferenciáik, gombafesztiváljuk nagy érdeklődésre tart számot, eddig megjelent könyveik is nagy sikert arattak a laikusok és a szakmabeliek körében is.
2023-03-20 |
A rendezvény keretében a résztvevők szándéknyilatkozatot írtak alá a „Határtalanul a Bodrogközben” EGTC, vagyis magyarul Európai Területi Társulást megalakításáról. A magyarországi és szlovákiai Bodrogköz 55 településéből 53-nak a polgármestere, elöljárója, valamelyik civil szervezetének vezetője, közéleti szereplője képviselte a találkozón azt a közös akaratot, amit csaknem két éve fogalmaztak meg együtt, ugyancsak Cigándon.
2023-02-08 |
1823-ban született gróf Andrássy Gyula miniszterelnök, a magyar történelem egyik legkiemelkedőbb alakja. Kivételes politikai tehetségnek, a szabadság szerelmesének, művelt, nagyvonalú, megfontolt államférfinak tartják a történészek. Több szállal is kötődik Sátoraljaújhelyhez. Az újhelyi piaristáknál tanult, a szabadságharc előtt Zemplén vármegye követe majd főispánja volt, 1861-től Sátoraljaújhely követeként tevékenykedett az országgyűlésben.
2023-01-12 |
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Sola
Alt