Finom és egészséges
kovászos kenyér sütés otthon
2020-02-10 |
...
0:00
0:00
Manapság a kenyeret és a pék árut leginkább a boltban vásároljuk, pedig az otthon és kovásszal készült kenyérnek nincs párja. A kovászt az emberiség több ezer év óta ismeri és használja kenyérsütéshez. A múltban az asszonyok nagy becsben tartották, sőt a házasulandó lányok ezt vitték magukkal az új házba. A kenyér vagy kalács tésztáját lazítja, buborékossá és kellemesen savanykás ízűvé teszi. Tartósítja is a benne természetesen keletkező ecetsavnak köszönhetően, így az több nap után is ugyanolyan finom, rugalmas és ízletes marad.

A kovászos kenyerek a hosszú érési idő alatt lebontják a szénhidrátokat, így az ilyen kenyér vagy pékáru nem emeli meg hirtelen a vércukor szintet. A kovász és a „jó” baktériumok elő emésztik a glutént a kenyérben, így azoknak akik emésztési problémákkal küzdenek, előnyösebb a kovászos kenyér. Szepesi Zsóka már 3 éve süti otthon a kovászos kenyeret. Az ő konyhájában a pogácsa, a beigli és a kürtős kalács is ezzel készül. A fortélyokról könyvet is írt, azokat pedig akik szintén érdeklődnek a kovásszal való sütés iránt egy facebook csoportban segíti tanácsokkal.

Kiemelés:
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Sola