A Balmazújvárosi Sütöde „Hajdúsági házi kenyér” nevet viselő terméke lett az idei Szent István napi kenyér. Lakatos Tibor, a Magyar Pékszövetség alelnöke, a megyei pékszövetség elnöke rádiónknak elmondta: 9 évvel ezelőtt azért hirdették meg a versenyt, hogy egyrészt ösztönözzék a pékeket, másrészt a vásárlók is érezzék, hogy ez egy fejlődőképes szakma. Az idén két kategóriában hirdették meg a versenyt: innovatív, valamint Szent István napi kenyér kategóriában. Követelmény volt, hogy a benevezett receptúra csak magyar és adalékmentes alapanyagokat tartalmazhat, kis- és nagyüzemi módszerrel is elő lehessen állítani, és döntően gabonaféleségből készülhet.
2020-08-21 |
Államalapításunk ünnepe, augusztus 20-a alkalmából, évek óta hagyomány az ország tortájának kiválasztása. Azonban ez a nap az új kenyér ünnepe is, ezért a Magyar Pékszövetség kezdeményezésére az ország kenyere címért is versenybe szállhatnak a hazai pékségek. Idén félszáz cipót neveztek a két kategóriában: a hagyományos Szent István-napi kenyerek és az innovatív kenyerek között. A tradicionális jelöltek kategóriában a Hajdúsági házi kenyér lett a győztes, a Balmaz Sütöde Kft. erre a megmérettetésre kidolgozott repectje.
2020-08-12 |
A járványügyi veszélyhelyzetben, a kijárási korlátozások és az önkéntes karantén idején egyre inkább felértékelődnek azok az internetes közösségek, ahol a hasonló érdeklődésű emberek virtuálisan találkozhatnak, megoszthatják élményeiket, megélhetik az egymáshoz tartozást. Az egyik leghasznosabb terület, ahol ilyen karantén közösségek szerveződnek: a gasztronómia. Sokan osztják meg bevált receptjeiket, kedvenc ételeiket. Ezen belül is különleges helyen szerepel az eredeti, kovásszal készülő kenyér, ami akár a rendkívüli állapot szimbóluma is lehet. A boltokból hamar elfogyott az élesztő, de a jó kenyérhez nincs is rá szükség, csak lisztre, vízre és időre – vallja Szabadfi Szabolcs pékmester, aki annak idején Debrecen kenyerét is elkészítette. A koronavírus miatti elzártságban közösségi oldalán szervezett csoportot, amelyhez több tízezer „kovászcimbi” csatlakozott.
2020-04-08 |
Manapság a kenyeret és a pék árut leginkább a boltban vásároljuk, pedig az otthon és kovásszal készült kenyérnek nincs párja. A kovászt az emberiség több ezer év óta ismeri és használja kenyérsütéshez. A múltban az asszonyok nagy becsben tartották, sőt a házasulandó lányok ezt vitték magukkal az új házba. A kenyér vagy kalács tésztáját lazítja, buborékossá és kellemesen savanykás ízűvé teszi. Tartósítja is a benne természetesen keletkező ecetsavnak köszönhetően, így az több nap után is ugyanolyan finom, rugalmas és ízletes marad.
0:00
0:00
2020-02-10 |
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Sola
Alt
Alt