Hogyan gyűjtsünk gyógynövényeket?
számos szabályt kell betartani
2019-06-05 |
...
Magyarországon a gyógynövények gyűjtése nagy hagyományokkal rendelkezik, hiszen számtalan egészségi problémát orvosolhatunk a csaknem 300 fajta gyógynövényünk segítségével, illetve használhatjuk őket mankóként egy-egy betegség esetén.

Nem árt azonban tisztában lenni azzal, hogy bármilyen egyszerűnek tűnik is a feladat, a valóságban nagyon sok mindennel kell tisztában lenni és számos szabályt kell szem előtt tartani, mielőtt elindulnánk a természetben. Külön szakképesítés nem szükségeltetik ugyan a gyógynövények gyűjtéséhez, viszont vannak alapvető szabályok.

Az állami fennhatóságú nem védett területeken, naponta személyenként 2 kilogramm gomba, vadgyümölcs és gyógynövény gyűjthető, amelyek kereskedelmi forgalomba nem hozhatóak. Védett természeti területeken pedig kizárólag engedéllyel végezhető gyűjtés. A védettséget élvező, magas eszmei értéket képviselő növények nem gyűjthetőek.

Németh Anikó botanikus, a Szegedi Füvészkert igazgatója az Európa Rádiónak elmondta, az interneten nagyon sok a téves információ. Így a megfelelő szakismeret, vagy egy élethű képekkel, esetleg fotókkal illusztrált, részletes leírásokkal ellátott jó szakkönyv elengedhetetlen a gyógynövények begyűjtésekor. Fokozottan ügyelni kell arra, hogy számos olyan mérgező faj létezik, amelyek könnyen összetéveszthetőek ártalmatlan és hasznos hasonmásaikkal.

A gyógynövények hasznosítandó részeit mindig olyankor szedjük, amikor folyamatosan változó mértékű hatóanyagtartalmuk a legmagasabb, ehhez célszerű egy begyűjtési naptárat segítségül hívni. Fontos a helyismeret is, az sem mindegy ugyanis, mit honnan gyűjtünk be, például erdős, bozótos vagy éppen vizes, lápos területekről, rétekről vagy homokos talajról.

 
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Sola