A gyógynövényekhez kapcsolódó néphagyomány kutatását tartja legfontosabb feladatának a nyíregyházi Bacsikné Szigeti Gabriella okleveles gyógynövényalkalmazási szakember, akit a Post Covid–os tünetekről is illetve azokról a gyógynövényekről is kérdeztünk, amelyek fogyasztásával egészségtudatosabban élhetjük a mindennapjainkat.
2022-02-12 |
Akár 80 féle különböző gyógynövény, vagy ehető növény található Nyíregyházán a Sóstói-erdőben. Ott van például a szív- és érrendszert védő galagonya és a vérehulló fecskefű, amely szemölcsök eltüntetésére alkalmas. Hajdu Zsanett gyógynövényszakértő biológussal beszélgetünk a következő percekben a gyógynövényismereti túráiról, amelyeket a Sóstói-erdőben vezet, és persze arról, hogy mit láthat az, aki legközelebb vele tart.
2020-08-14 |
Fűzfakéreg tea izületi fájdalmakra, rozmaring kenőcs izomfájdalom, míg fejfájásra halántékra csöppentet mentaillóolaj - sorolja a tippeket Csupor Dezső gyógyszerész, egyetemi tanár. Persze a fájdalmakra használhatunk kémiai úton előállított pirulákat is, de mint a következő beszélgetésből kiderül, azok alapját is egy gyógynövény adja. De hogyan működnek a fájdalomcsillapítók? Honnan "tudja" akár a gyógynövény, akár a gyógyszer, hogy hol és hogyan kell hatnia? Erre keressük a választ Csupor Dezső gyógyszerésszel a Szegedi Tudományegytem Farmakognóziai Intézetének docensével, református presbiterrel.
2020-02-20 |
Magyarországon a gyógynövények gyűjtése nagy hagyományokkal rendelkezik, hiszen számtalan egészségi problémát orvosolhatunk a csaknem 300 fajta gyógynövényünk segítségével, illetve használhatjuk őket mankóként egy-egy betegség esetén.
2019-06-05 |
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Sola
Alt
Alt