Megkezdődött a füzéri vár fejlesztésének második üteme
A második ütem kivitelezése 2021-ben fejeződik be
2019-11-27 |
...
A füzéri lesz a Nemzeti Várprogram keretében az első teljesen befejezett, új szemlélettel elkészülő vár, a beruházás mintát adhat a többi erődítmény későbbi felújításához is – fogalmazott a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára Füzéren.

Tuzson Bence a füzéri várfelújítás második ütemének kezdetét jelző időkapszula elhelyezési ünnepségén elmondta: a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében összességében körülbelül 30 várunk és kastélyunk újul meg, mintegy 68 milliárd forintos keretből. Jelenleg 12 projekt zajlik, amelyekből hat a jövő évben lezárul - tette hozzá. A füzéri második ütem kivitelezése 2021-ben fejeződik be - mondta az államtitkár hozzátéve: az építkezéssel nemcsak a falakat és a tetőket húzzák fel, de a látogatók számára megelevenedik az a középkori hangulat, a vár által képviselt történelmi értékek, amellyel a látogatók számára is érezhetővé válik a történelem és a múlt.

Virág Zsolt a Nemzeti Kastélyprogramért és Nemzeti Várprogramért felelős miniszteri biztos arról beszélt, hogy a füzéri vár turisztikai vonzerejének növelése mellett céljuk a vár és környezete fenntartásának, megóvásának, megőrzésének biztosítása az eljövendő nemzedékek számára.

Horváth Jenő Füzér polgármestere az MTI-nek elmondta, a vár első üteme mintegy kétmilliárd forintból valósult meg 2016-ra, amelynek eredményeként azóta jelentősen megnövekedett a turista forgalom. A felújítás óta 280 ezer látogatója volt a várnak, ami évi 70 ezer fizető vendéget jelent. Hozzátette: most a konyha és sütőház kivitelezése kezdődik meg 622 millió forintból, a parkoló bővítése, a parkoló és játékkert fejlesztése további 200 millió forintba kerül majd, azután következik a kiállítási és programelemek elhelyezése. A második ütem teljes költségvetése másfél milliárd forint. Horváth Jenő hozzáfűzte: a szakemberek szerint a befejezés után a vár látogatottsága meghaladhatja az évi 140 ezer látogatót.

 

Kiemelés: Főoldali kiemelésnmhh
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt