Bár latinul ázsiainak, angolul hosszú fülűnek nevezik hazánk legelterjedtebb bagolyfaját, magyarul kissé rejtélyes módon az erdei jelzőt kapta. A többi bagolyfajhoz hasonlóan nem épít saját fészket, főleg varjú és szarkafészkeket sajátít ki, néha üregekbe költözik. Általában 4-5 utódot hoz világra, a fiókák 27-28 napi kotlás után kelnek ki.
2023-01-17 |
A Debreceni Természettár vezetője minden évben hagyományosan ebben az időszakban szokta megrendezni „Bagolyles” című népszerű programját, amikor is egy séta keretében az érdeklődőkkel megtekintik a város azon helyeit, ahová az erdei fülesbaglyok behúzódnak a téli hónapokra. Sajnálatos módon a járványhelyzet miatt idén ez is elmarad, de mindenképpen érdemes beszélni a gyönyörű ragadozómadárról, amely 2020-ban az év madara címet is elnyerte.
0:00
0:00
2020-12-31 |
A 2020. év madara – az erdei fülesbagoly kampány első országos akciójaként a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a lakosság bevonásával országos erdei fülesbagoly telelőhely felmérést hirdet, amiben bárki részt vehet. Az egyesület az egyéni megfigyelők, családok, baráti társaságok mellett különösen az óvodák, az általános és középiskolák részvételére számít.
2020-01-23 |
Alt
Sola
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt