A koronavírus terjedése mindenki életét megváltoztatta. Még az egyháznak is újra kellett gondolnia azokat a módszereket, amelyeken keresztül elérheti híveit. A már korábban bevezetett eszközök - mint például az Istentiszteletek online közvetítése – most különösen nagy szerepet kapnak. De nem csak ezen a téren kell alkalmazkodni. Bodnár Mátéval, a Nyíregyháza-városi Református Egyházközség lelkipásztorával beszélgettünk.
2020-03-29 |
Koós Ádám a Debreceni Református Hittudományi Egyetem hatodéves hallgatója jelenleg a Nyíregyháza-Városi Református Egyházközség segédlelkésze. Gyermekkorát egy nyírségi kisfaluban, Nagydoboson töltötte. A Debreceni Református Kollégium Gimnáziumában érettségizett. Az hogy a lelkészi pályát választotta nem véletlen, hiszen egy többgenerációs lelkészcsaládba születtet. Nagyapja, édesapja, és keresztapja is a lelkészként szolgálja Istent.
2020-03-27 |
A jelenlegi vírushelyzet is azt mutatja, hogy egyik pillanatról a másikra, összedőlhet az életünk. Értékelésre, iránymutatásra kértük Dr. Gaál Sándort, a Nyírségi Református Egyházmegye esperesét. Arról kérdezzük, hogy mire kell vigyázni – lelkiekben is - ebben az időszakban, hogyan tudunk segíteni azoknak, akik nélkülöznek, vagy nélkülözni fognak
2020-03-23 |
A bíróságokon rendkívüli ítélkezési szünet lépett életbe március 15-től a koronavírus-fertőzés miatt. Ennek értelmében a Nyíregyházi Törvényszéken és a hozzá tartozó járásbíróságokon március 16-ától a kitűzött előkészítő ülések, tárgyalások és nyilvános ülések elmaradnak, azokon a megidézetteknek megjelenniük nem kell.
2020-03-21 |
A koronavírus-járvány miatt március 16-a óta otthoni, digitális távoktatásra álltak át az iskolák Magyarországon. A kormány rendkívüli intézkedése rengeteg embert érint: diákokat, tanárokat és szülőket egyaránt. A távoktatásról Mócsáné Nagy Ágnes a Nyíregyházi Jókai Mór Református Általános Iskola igazgatója nyilatkozott rádiónknak.
2020-03-21 |
Az első alkalommal még 1500 métert tudott futni a nyíregyházi lőtéren, nyáron, homokban, úgy, hogy utána alig bírt hazamenni, ma pedig hegyen-völgyön keresztül több mint 100 kilométert is képes megtenni. Belus Tamás, nyíregyházi terep ultrafutó, aki nemrégen egy hazai verseny első helyezettjeként bekerült a legjobbak közé, ennek köszönhetően pedig részt vehetett élete legnagyobb álmának nevezett eseményen, ahol 121 kilométert, 7000 méteres szintemelkedés során 19 óra alatt futott le, második legjobbként a benevezett magyarok között.
2020-03-21 |
Idén ünnepli 20.születésnapját a Burattino Bábszínház. A következő percekben a jubileum kapcsán beszélgettünk meghívott vendégünkkel, Kerekes Jánossal, a bábszínház vezetőjével.
2020-03-18 |
Már elkezdték a távoktatás előkészítését a Nyíregyházi Egyetemen. A koronavírus miatti veszélyhelyzet egyik intézkedéseként a hallgatók nem látogathatják az egyetemeket. A Nyíregyházi Egyetem így távoktatásra állt át. Minya Károly oktatási rektorhelyettes az Európa Rádiónak elmondta: vannak akik már készítettek videó tananyagokat a kollégái közül, mások még ismerkednek a lehetőségekkel. A héten előrehozott tavaszi szünet van az egyetemen, az éles távoktatás március 23-án indul.
2020-03-17 |
Ebben az évben ünnepli alapításának 50. évfordulóját a Nyíregyházi Sóstói Múzeumfalu. Ebből az alkalomból Dr. Németh Péter nyugalmazott megyei múzeumigazgató a vendégünk, aki az alapítás éveiben igazgatta a megyei múzeumi szervezetet és a skanzen létrejöttét.
2020-03-17 |
A legtöbb, mintegy 12 ezer szavazatot kapott a nyíregyháziaktól az Együtt a Családért Kulturális Egyesület az egyik nagyáruház "Ön választ, mi segítünk!" elnevezésű pályázatán. A nyíregyházi egyesület 400 ezer forintos adományt vehet át. Mint rádiónknak Turóczi Kinga, az Együtt a Családért Kulturális Egyesület elnöke elmondta: a pénzdíjból tartós élelmiszer-alapanyagokat vásárolnak. Az élelmiszereket védőnői javaslatok alapján a leginkább rászoruló családok között osztják majd szét. Turóczi Kinga hozzátette: a hajléktalanokat is szeretnék segíteni, nekik készételt osztanának.
2020-03-13 |
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
nmhh
Alt