Három hónap leállás után újraindult a könyvtárbusz szolgáltatás a fehérgyarmati körzetben és a nyíregyházi bokortanyákon. A kamionból átalakított olvasóteret most a járvány miatt még nem használhatják a kistelepüléseken élők, de a busz előtt, a szabad levegőn lehetőség van a kölcsönzésre. A Móricz Zsigmond Megyei Könyvtár guruló könyvtára egy kamionból átalakított olvasótér, amelyben 3500 könyv utazik a 34 szabolcsi település között. A részletekről Gurbán Lászlót, a könyvtárbusz könyvtárosát kérdeztük.
2021-03-04 |
Az olvasók kiválasztják a könyveket, s egy előre megbeszélt időben, a járványügyi szabályokat betartva átvehetik azokat. A részletekről Nagyné Szentesi Mónika könyvtárigazgatót hallják.
2021-02-05 |
A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár miskolci központjában számos programmal készül január 22-ére a Magyar Kultúra Napjára. Kölcsey Ferenc munkásságához kötödő képzőművészeti és irodalmi alkotások bemutatása szerepel a programok között, de előadás hangzik el a szakmák himnuszairól is a január 18 án kezdődő héten. A Himnuszok hete programajánlóját Tumikné Csurák Ágnes városi hálózati osztályvezetőtől hallják.
2021-01-17 |
Idén zöld könyvtárrá szeretne válni a Móricz Zsigmond Könyvtár Nyíregyházán.Napelemeket és energiatakarékos izzókat szeretnének beszerezni, és a szelektív hulladékgyűjtést is megszervezik. Emellett idén digitális robotok is érkeznek a könyvtárba. Sőt, az épület ad majd helyet egy olyan kioszknak, amely mesterséges intelligencia segítségével könnyíti meg az állampolgári ügyintézést, például jogosítvány vagy útlevél készítését.
2021-01-09 |
A Móricz Zsigmond Könyvtár Vécsey Utcai Fiókkönyvtárában 38 manó lakik már évek óta. Most, hogy tudomást szereztek arról, hogy a járvány miatt zárva van a könyvtár, úgy döntöttek, válaszolnak a kis olvasók leveleire, sőt, még olvasnivalót is ajánlanak nekik. A manók karácsonyig várják a leveleket e-mailben, és postán is. A részletekről Bakosné Mikula Edit főkönyvtárost kérdeztük.
2020-12-10 |
Ugyan zárva van a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár, de a kölcsönzést megoldották a könyvtárosok. Aki online vagy telefonon leadja, mit szeretne olvasni, azoknak egy megbeszélt időpontban a könyvtár ajtajában adják át a kiválasztott könyveket. Több programot is online tartanak meg az intézményben, így például a tudományos előadásokat. A zárvatartást egyébként kihasználja a könyvtár, elkezdték ugyanis az állományuk ellenőrzését, amely komoly feladat, hiszen 400 ezer állományt kell átnézniük. A részletekről Tomasovszki Anitával, a könyvtár igazgatójával beszélgettünk.
2020-12-06 |
Az intézményeknek eddig is nagy visszaesést jelentett a járvány okozta helyzet, de igyekeznek az online térben kapcsolatban maradni látogatóikkal. A bezárásokról Gáborjáni Szabó Botondot, a Tiszántúli Református Egyházkerület gyűjteményi igazgatóját kérdeztük.
2020-11-19 |
Második alkalommal szervezte meg a Kollégiumi Könyvtári Napokat a közelmúltban a Tiszántúli Református Egyházkerület Nagykönyvtára. Az előadások között minden korosztály megtalálhatta a számára legérdekesebbet. A gimnazistáknak a tanulás megtanulásáról tartott előadást Kovács Csilla.
2020-10-29 |
A könyvtári napokat október 5-e és 11-e között rendezik meg. Az idei könyvtárünnep programjai két jelentős évforduló köré koncentrálódnak. 30. születésnapját ünnepli az Informatikai és Könyvtári Szövetség, illetve 15. alkalommal kerül sor a könyvtári szakma legátfogóbb, legtöbb intézményt és résztvevőt megmozgató rendezvénysorozatára. Könyvbemutatók, Író-olvasó találkozók, filmvetitések, kézművesfoglalkozások szerepelnek a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi könyvtár programjai között.
2020-09-25 |
A szeptember 19-én,14 órakor kezdődő eseményen a csütörtök 16 óráig leadott regisztráció után vehetnek részt a jelentkezők. A séta ingyenes, de a járványügyi szabályok betartását kérik a szervezők.
2020-09-17 |
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
nmhh