2012. óta világszerte megünneplik a "Lengyel Olvasás Napját", amelynek fővédnöke a Lengyel Köztársaság elnöke. Idén a miskolci lengyel közösséggel együtt felléptek a könyvtár idegennyelvi klubjainak tagjai is.
2023-09-14 |
A pályázati forrásból megvalósuló beruházás során az épület homlokzati szigetelése, nyílászárók cseréje, akadálymentes mosdó kialakítása valósul meg. Az olvasók a zárva tartás ideje alatt - várhatóan 2024. január végéig - a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében és a többi fiókkönyvtárában vehetik igénybe a szolgáltatásokat.
2023-07-31 |
Caroli Clusii, azaz Clusius Károly elsőrangú botanikus volt. Egész Közép- és Dél-Európa, Elő-Ázsia és Elő-Afrika, valamint Kelet- és Nyugat India növényvilágát jól ismerte. Rariorum plantarum historia című műve gazdagon közöl magyar vonatkozású ismereteket is.
2023-05-26 |
Létrejött Magyarország első nyílt mikológiai gyűjteménye, miután a Szegedi Gombász Egyesület több mint száz könyvből álló mikológiai tárgyú gyűjteményt adományozott a Somogyi-könyvtárnak.
2023-05-23 |
Április 14. a könyvtárosok világnapja, amelynek kezdeményezője az Amerikai Könyvtárak Szövetsége és a Könyvtári Egyesületek és Intézmények Nemzetközi Szövetsége volt. A világnap alapvetően a bibliotékák és a benne tevékenykedő könyvtárosok fontosságára hívja fel az olvasni tudók figyelmét. Piri Ildikó, a szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár igazgatóhelyettese gyerekkora óta a könyvek szerelmese, így nem véletlen, hogy olyan munkahelyet választott magának, ahol olvasnivalók tömkelege veszi körül.
2023-04-24 |
Március 27-én hétfőn újra nyit a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Nyíregyházán. Tomasovszki Anita intézményigazgató rádiónknak hangsúlyozta: egész napos programmal készülnek a nyitásra és igyekeznek idén is minél több színvonalas rendezvényeket szervezni.
2023-03-27 |
Négy hónapja dolgoznak részben home office-ban, részben egymást váltva a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár központi épületében a könyvtárosok, akik az éppenhogy temperáló fűtés mellett összekészítik az igényelt könyveket, iratokat, berakják a könyvtárautomatába, fogadják a telefonhívásokat. Tomasovszki Anitát a könyvtár igazgatóját kérdeztük.
2023-03-10 |
Pályázati forrásból restaurálták a szegedi Somogyi Károly könyvtár központi épületének 3. emeletén található Emlékkönyvtár néhány exkluzív, féltve őrzött ritkaságát. Az egyik a bibliotéka egyetlen kódexe, az 1492-es Prágai Misekönyv.
2023-02-04 |
Takarékossági intézkedések nélkül év végéig - a teljes rendszert érintően - több milliárd Ft pluszt jelentene Nyíregyháza idei évi költségvetésében az energiaárak növekedésének hatása – így indokolta a város közgyűlése azon döntését, amely alapján számos közintézmény bezár vagy már bezárt Nyíregyházán. Így a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár is, egy kivétellel csak a fiókkönyvtárak látogathatók szabadon.
2022-11-06 |
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és a hazai könyvtárak szakmai képviseletei között létrejött megállapodás értelmében azok is eleget tehetnek online adatszolgáltatási kötelezettségüknek, akik nem rendelkeznek internet-hozzáféréssel. Ez a lehetőség október 16-án éjfélig áll fenn.
2022-10-14 |
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Sola
Alt