Kegyetlen bánásmódnak vannak kitéve a madarak a Földközi-tenger medencéjében, ahol évente 25 milliót ölnek meg belőlük, a legtöbbet Egyiptomban, a fő zsákmány az erdei pinty.
2023-06-09 |
Gólyavédelmi Központ nyitotta meg kapuit Bodrogkeresztúron. A falu egykori zsinagógájának épületében, 180 négyzetméteren várja a látogatókat az interaktív tárlat. A kiállításhoz kapcsolódóan a szabadban madárvédelmi berendezéseket felvonultató tanösvényt is kialakított a Zöld Kör.
2023-05-19 |
Ma már nem mondható ritkaságnak hazánkban a havas téli táj fölött szálló gólya. Az ezredforduló után vált szinte legendává Fülöp, akit még 2003-ban Spanyolországban gyűrűztek meg, majd 2006-tól egészen 2018-as haláláig Bodrogkeresztúr környékén élt, és soha nem kelt vándorútra Afrikába.
2023-02-01 |
Nagyon ritka madárfaj, a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján szerepel. - Elkalandozik egészen a Kiss Ernő utcai Szinva-szakaszra. Olykor felül a lámpaoszlopra, és onnan nézelődik. Ez a viselkedés valóban szokatlan, hiszen a fekete gólyára nem jellemző, hogy szívesen tartózkodna emberek közelében. – tudtuk meg Somoskői Pétertől, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bükki Helyi Csoportjának alelnökétől.
2021-05-07 |
Ekkor érkeznek Afrikából az elvándorolt állatok is, így a fészekfoglalás szempontjából ugyancsak fontos ez az esemény. Az érdeklődők idén a vírushelyzet miatt online formában, március 15-én, délben a Madárkórház facebook oldalán követhetik nyomon 50 gólya szabadon engedését.
2021-03-14 |
Az utóbbi időszakban egyre nehezebben tudott elegendő élelmet biztosítani a Gemenci erdőben fészkelő közel 40 feketególya-pár a fiókáknak. Az aszályos tavasz, a dunai árvíz hiánya Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejében nehéz helyzetbe hozta a madárvilágot. Ezt azok is láthatták, akik figyelemmel kísérték a gemenci bekamerázott feketególya-fészek internetes közvetítését. A beérkező nézői jelzések egyértelművé tették, hogy sokak nem tudják elfogadni, lelkileg feldolgozni a természet rendjének valóságát, azt, hogy két fióka is elpusztult. Ezért az erdőgazdaság az internetes közvetítést megszüntette. A részletekről a Gemenc Zrt. turisztikai és marketing osztályvezetője Csontos Péter számolt be.
2020-06-14 |
Alt
Alt
Sola
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt