Azt mindenki tudja mennyire veszélyesek a kullancsok, de azt már kevesebben, hogy a klímaváltozás hatására új, veszélyes kórokozók bukkanhatnak fel hazánkban is, amelyeket pontosan ezek a vérszívók terjesztenek.
2023-04-19 |
Augusztinyi András, a Gyulatanyai Fajtakísérleti Állomás vezetője elmondta: 43 éve nem látott ilyen időjárást tavasszal, ennek ellenére jó kalászos termésre számít az idén, mert a tavalyival ellentétben, most elég csapadék esett a földekre, és még a tavaszi havazás sem ártott az ősszel elvetett szántóföldi növényeknek.
0:00
0:00
2023-04-17 |
Erősebb az idei allergiaszezon, már most többen ráadásul súlyosabb tünetekkel keresik fel a Semmelweis Egyetem ambulanciáját, mint korábban. Kraxner Helga, az egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika adjunktusa azt mondja, hogy a szokásosnál korábban jelentkező és erős tünetek hátterében az enyhe tél és a nagy szárazság állhat, amely megnöveli az allergén növények pollenjeinek számát a levegőben.
2022-05-11 |
A teremtett természeti környezet megóvását és a kulturális értékek megőrzését szolgálta a Quercus Egyesület és a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola közös hétvégi tavaszköszöntő rendezvénye Sárospatakon.
2022-03-09 |
Nagyon ritka madárfaj, a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján szerepel. - Elkalandozik egészen a Kiss Ernő utcai Szinva-szakaszra. Olykor felül a lámpaoszlopra, és onnan nézelődik. Ez a viselkedés valóban szokatlan, hiszen a fekete gólyára nem jellemző, hogy szívesen tartózkodna emberek közelében. – tudtuk meg Somoskői Pétertől, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bükki Helyi Csoportjának alelnökétől.
2021-05-07 |
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére megemlékező túrát hirdet a Bükk hegységben. „Nem szerettük volna, hogy még egy év kimaradjon ebből a nagy múltú túrából, ezért megújult formában február 18-tól április 11-ig tartjuk meg” – mondta el rádiónknak Makár Richárd elnökségi tag. A klasszikus négy távon teljesíthetjük a túrát erőnlétünknek megfelelően és az igazolást visszaküldve várnak minket az ajándékok.
2021-02-23 |
Harmadik alkalommal rendezte meg a Karcsaiak Karcsáért Egyesület a télűző mulatságot Karcsán a település nevével megegyező tó partján. Ezzel a rendezvénnyel is a helyi hagyományok megőrzését kívánják segíteni az önkormányzattal karöltve. A hűvös, kellemetlen szelet csakis jókedvvel lehet felmelegíteni. Ezt a receptet követték a karcsaiak télbúcsúztató rendezvényükön. A Karcsaiak Karcsáért Egyesület a télűző mulatságon a közös szórakozás mellett a település és a térség aktuális hagyományait is igyekeznek megeleveníteni, vagy akár újat is teremteni.
2020-02-26 |
Sola
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt