Korábban már létrehoztak egy szárazföldi tanösvényt, így most a kettő teljes egészében bemutatja a tájegység állat-, és növényvilágát, természeti értékeit, látnivalóit, különlegességeit. A vízi tanösvény a Hortobágy folyón vezet, és csónakkal vagy kenuval 7-8 km hosszú. Ezzel a település új turisztikai lehetőséget teremt az idelátogatók számára.
2020-10-29 |
Ez a szám folyamatosan növekszik az első fagyok beálltáig, amikor is útra kelnek a madarak Arfika északi partjai felé. Addig is a látványos daruhúzások különleges, látványos élményt kínálnak a pusztába látogatók számára. Ezt a természeti csodát kínálják a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatóságának munkatársai.
2020-09-24 |
A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága még a kétezres évek elején csatlakozott a Natura 2000 programhoz. A projekt az Európai Unió ökológiai hálózata, amely során állatfajokat és élőhelyeket térképez fel, ezzel óvja a biológiai sokszínűség természetes élővilágát. A Hortobágyi Nemzeti Park számos programmal ismerteti meg a gyerekeket, felnőtteket egyaránt.
2020-09-11 |
Megvédik az emberi hatásoktól, és megpróbálják megőrizni jelenlegi formájában az Újszentmargita mellett található Tilos-erdőt. A terület eddig is védett volt, de most egy új jogi szabályozás miatt még inkább meg van rá a lehetőség, hogy érintetlen maradjon. Nem lehet a területről például fát kivágni, és csak úgy túrázni sem szabad ott - ehhez külön engedély szükséges. A Tilos-erdő egy olyan természeti kincs, amely nem csak Magyarországon, de világviszonylatban is ritkának számít. Tihanyi Gábor, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársa, a Hortobágy Tájegység vezetője azt mondja, a mai körülmények között egy ilyen erdő már nem tudna kialakulni a Hortobágyon.
2020-07-11 |
A szakemberek madárvédelmi burkolattal láttak el 10 villanyoszlopot a Hortobágyon. Ez mechanikai szempontból óvja meg az állatokat, illetve megakadályozza, hogy a madárbalesetek miatt áramkimaradás álljon be. Most egy éves tesztidőszak kezdődik, amely során figyelik az eszköz hatékonyságát. Amennyiben eredményes a rendszer, megkezdődhet a burkolat gyártása és országos terjesztése. Varga Yvett, az eon szóvivője beszél minderről.
2020-06-17 |
A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága három megyében üzemeltet turisztikai létesítményeket. Ezek közül május 16-tól a Hortobágyi Vadaspark, a Hortobágy-halastavi Kisvasút, a Tiszakürti Arborétum és a poroszlói Tisza-tavi Vízi Sétány várja a látogatókat a járványhelyzetnek megfelelő felkészülést követően és óvintézkedések mellett, egyelőre speciális nyitvatartási rend szerint. Danyi Zoltánt, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Ökoturisztikai és Környezeti-nevelési Osztályának vezetőjét kérdeztük.
2020-05-22 |
Hamarosan beköszönt a tavasz, amikor a Hortobágyi Madárkórház szakemberei gyógyult állataikat visszaadják a természetnek. Ugyanakkor ez az az időszak, amikor már nem szükséges etetni a madarakat, hiszen ébred a természet és az állatok megtalálják a számukra szükséges táplálékot. A március 15-ei madárelengedés már hagyomány az intézményben.
0:00
0:00
2020-02-26 |
Alt
Alt
nmhh
Alt
Alt
Alt
Alt