A tények alapján megírt, de sok fantáziával átszőtt regényen, a szerző másfél éven át dolgozott, ám a könyv megírása körülbelül harminc éve foglalkoztatta. Lavotta János nemcsak zeneszerző, hegedűművész és a verbunkos delelő korszakának egyik kiváló képviselője volt, hanem tanító, színházi karmester is, aki két zenei világ határán lehetett a láncszem. Ez az izgalmas életút foglalkoztatta Bencsik Gábort.
2022-03-16 |
Zenei pályafutása Egerben indult, az Egri Szimfonikusok szólamvezetőjeként szerzett nagy tapasztalatot a kamaramuzsikálásban, majd Sátoraljaújhelyen folytatta szalmai és zenei munkáját. Harmincnégy éve szolgálja a város közművelődését és komolyzenei életét. A jeles évfordulón Jászter Beáta beszélgetett vele.
2021-10-01 |
Idén emlékezünk meg Lavotta János verbunkos szerző, hegedűvirtuóz halálának 200. évfordulójáról. A Lavotta Alapítvány 2020-ra Lavotta emlékévet hirdetett, s ehhez csatlakozva az Európa Rádióban is megemlékezünk a nemzeti romantika előfutáráról. Dombóvári János Lavotta kutatóval, a Lavotta Kamarazenekar művészeti vezetőjével végigjárjuk életének legfőbb állomásait. Első adásunkban a családi gyökereket és pályájának kezdetét villantjuk fel.
2020-02-04 |
Alt
Alt
Alt
Alt
Sola
Alt
Alt
Alt