A Művészi Zene Kör tagjai online oktatási anyagokat készítenek a nehéz időkre: egy nemzeti öntudatra építő „Örökség” című verses zenés kiadvánnyal és elsősorban furulyára és pengetős, billentyűs hangszerekre fókuszáló zeneoktatási programmal igyekeznek megkönnyíteni a tanulást a járvány idején.
2020-10-08 |
Pál apostol mondta, hogy mindent megvizsgáljatok, és ami jó, azt megtartsátok. Érdemes ilyen szempontok szerint hallgatni a popzenét is. Ha valaki hívővé válik, nem jelenti azt, hogy maga mögött kell hagynia a popzenét.
0:00
0:00
2020-07-09 |
Ragtime stílusban dolgozza fel a református énekeskönyv dicséreteit, zsoltárait egy kolozsvári duó. Domschy Mercédesz és Péntek Attila szeretné népszerűsíteni ezeket az énekeket, és megmutatni, hogy a reformátusok nem szomorkodnak a templomban, hanem megélik az örömhírt. Ugyan nem a koronavírus-járvány miatti karantén szülte az ötletet, de a kiteljesedést ez hozta el: a sok szabadidőben több feldolgozást tudtak elkészíteni. Mindez annyira megtetszett az online közönségnek, hogy már több koncertfelkérést is kaptak.
0:00
0:00
2020-06-17 |
Márciusban második Kossuth-díját, áprilisban Szikra-díjat kapott Gryllus Dániel zeneszerző, aki a múlt héten betöltötte 70. születésnapját. A koronavírus járvány miatt egyik díjat sem vehette át személyesen, de ezt megérti. Már hetek óta önkéntes karanténban van, ahol a szabadidejét alkotásra használja. Nagyhét és Húsvét között 9 dalt készített Lackfi János költővel együtt.
2020-04-28 |
Nem mindegy ebben a bezártsággal terhes időszakban, hogy milyen műfajú zenét hallgatunk. A szakember a klasszikus zene hallgatását, a népdalok, zsoltárok éneklését ajánlja, ugyanis a történelem és a zenepszichológia is bizonyítja, hogy ezen műfajok, nyugtató hatással vannak a lélekre.
2020-04-21 |
Sárospatak is csatlakozik a Bach Mindenkinek Fesztiválhoz. Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű klasszikus zenére épülő fesztiválja idén március 16 és 22-e között több mint száz településen sok száz programot kínál az egész Kárpát-Medencében – közölte a sárospataki sajtótájékoztatón Kovács Zalán László tubaművész, fesztiváligazgató
2020-03-11 |
A zenetanár, Kossuth-, Liszt- Bartók-Pásztory díjas karnagy a Cantemus Gyermekkart és a Pro Musica Leánykart számos nemzetközi versenyen vezette sikerre. A versenyeken kívül is sok országban felléptek és öregbítették a magyar kóruskultúra hírnevét.
2020-02-21 |
A közelmúltban alakult a Swingbalom elnevezésű zenei formáció Debrecenben. Már a név is sugallja a hangzásvilágot, ugyanis a cimbalom szólóhangszerként jelenik meg a gitár a nagybőgő és dob kíséret mellett. A zenekar képzett muzsikusokból áll, akik célul tűzték ki, hogy a klasszikus zenét sajátos hangszerelésben vigyék közelebb minden korosztályhoz és minél több helyen felléphessenek.
0:00
0:00
2020-02-19 |
Manapság egyházi berkekben a kántori (orgonista, kórusvezetői) szolgálatot végzők nagy része a szabadidejükben orgonáló, de más foglalkozású gyülekezeti tagok köréből kerül ki. Perspektívát jelenthet-e a mai fiataloknak, hogy az egyházzene területén képezzék magukat tovább, hogy hivatásul ezt válasszák? Minderről Kissné dr. Mogyorósi Pálma a Nyíregyházi Városi gyülekezet kórusának karnagya, egyházzenész a Debreceni Egyetem, Zeneművészeti Karának oktatója nyilatkozott rádiónknak.
2020-02-08 |
A Schnédberger Zenei Tehetségközpont még 2011-ben alakult azzal a céllal, hogy hátrányos helyzetű gyerekek zenei fejlődését segítse. A program egy éven keresztül tart, amely során 60-65 diák elismert szakemberektől elméleti és gyakorlati képzésben részesül. Közben mentor tartja a gyerekekkel és szüleikkel a kapcsolatot.
2020-01-29 |
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
nmhh