A koronavírus-járvány számos terület mellett a kulturális szférát is komolyan érintette. Sárospatakon A Művelődés Háza és Könyvtára dolgozóinak ettől függetlenül sok dolguk volt, hiszen erre az időszakra esett az intézményüknek helyet adó Makovecz épület felújítása. Csatlósné Komáromi Katalin igazgató a következő interjúban arról beszél, hogyan készülnek a visszaköltözésre és miként terveznek az előttünk álló hónapokra annak tekintetében, hogy a járványhelyzettel kapcsolatban sok még a bizonytalanság.
2021-04-10 |
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kézműves Kamara díjával is kitüntetett Kádas Kata festőművész volt a vendégünk, aki a pandémiás időszakot nehezebben éli meg, hiszen kevesebb időt tölthet a szabadban, az utcán, ahol ihletet, inspirációt meríthetne.
2021-03-31 |
Nemzeti Ünnepünk alkalmából a Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozatának kitüntetését kapta Gergye Zoltán, a miskolci Fügedi Márta Népművészeti Egyesület elnöke. Optimista módon már tervezik a húsvéti nyitást, egy bőrműves műhelyfoglalkozást, és május végére a Virágzó Népművészet pályázattal egybekötött fesztivált is.
2021-03-18 |
A kisvárdai Rétközi Múzeum nemcsak gyűjteményeivel, de jelentős könyvkiadói tevékenységével is kiveszi a részét a hazai közgyűjteményi, kulturális és irodalmi értékek erősítéséből, népszerűsítéséből. Ezekről beszélgetünk a következő percekben Dr. Vofkori Mária igazgatóval, aki időközönként Tamás Tímea néven szépirodalmi alkotásokkal is megörvendezteti olvasóit.
0:00
0:00
2021-03-10 |
A „Europe at Home” projekt különböző európai városokat kapcsol össze egy közös művészeti nézőponton keresztül, ami nem más, mint a pandémia okozta társadalmi elszigeteltség. Ehhez a portugál Faro által létrehozott nemzetközi művészeti projekthez csatlakozott most Debrecen is, melyben Váczi Lilla médiaművész és Áfra János költő, író képviseli városunkat. Áfra János költővel beszélgetünk, aki egy már kész művével jelenik meg a programban, majd Váczi Lilla médiaművészt is bemutatjuk önöknek, aki erre az alkalomra egy 10 fotóból álló sorozatot készített.
0:00
0:00
2021-03-10 |
Elkezdődtek egy, a szabolcsi megyeszékhelyen játszódó egész estét film forgatásának munkálatai és javában zajlanak a próbák a színházban, bár zárt ajtók mögött. A színészeket megviseli, hogy nem találkozhatnak személyesen a közönséggel, mégis igyekeznek a teátrum tagjait és a rajongókat is impulzus alatt tartani. Kirják Róbert, igazgatót hallják.
2021-03-09 |
Puskás István alpolgármester Debrecen kulturális ágazatára vonatkozó költségvetésről tartott tájékoztatót- melyen hangsúlyozta, hogy a tavalyi évhez képest nem csökken a kulturális intézmények működési költsége. A  Megyei Jogú Városok Szövetsége egy olyan javaslatcsomagot vitt a kormány elé, amelynek része, hogy közös fenntartású színházak esetében, mint például Debrecenben a Csokonai Színház és a Vojtina Színház, az idei évben a kormány vállaljon nagyobb szerepet a színházak támogatásában.
2021-02-25 |
A közkedvelt DAL című televíziós műsorban az elmúlt év után, idén is szerepel a nyíregyházi Tortuga zenekar, akik egy akusztikus dallal mutatkoznak be. Hegyi Ábeltől és Tomku Milántól megtudtuk, a négyfős csapatuk a produkció erejéig további négy fővel egészül ki, hogy még élvezetesebb produkciót nyújthassanak a nézőknek. Hosszútávú céljuk, hogy főállásban a zenéléssel foglalkozhassanak. Addig pedig igyekeznek minél több lehetőséget megragadni, így a televíziós szereplést is, amely az elmúlt évben is nagy ismertséget hozott számukra.
2021-01-29 |
Cseh Andrásné Kati nyíregyházi származású, de tíz évet élt a családjával Veresegyházon. Ekkor lépett be a híres asszonykórusba, és annyira szeret a Z’Zi Laborral közösen énekelni, hogy kérte, a hazaköltözése után is maradhasson a kórus tagja. Cseh Andrásné Kati azt mondja, nagyszerű érzés neki, hogy közel a 70-hez is tud adni az embereknek.
2021-01-24 |
A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár miskolci központjában számos programmal készül január 22-ére a Magyar Kultúra Napjára. Kölcsey Ferenc munkásságához kötödő képzőművészeti és irodalmi alkotások bemutatása szerepel a programok között, de előadás hangzik el a szakmák himnuszairól is a január 18 án kezdődő héten. A Himnuszok hete programajánlóját Tumikné Csurák Ágnes városi hálózati osztályvezetőtől hallják.
2021-01-17 |
Alt
Alt
nmhh
Alt
Alt
Alt
Alt