A Csokonai Színház április 16-án indította útjára a „Csokonai Opera - Az új generáció” című online koncertsorozatát. A teátrum évtizedek óta kiemelt helyszíne az új operageneráció debütálásának: így vált országosan elismertté többek között Haja Zsolt, Kriszta Kinga és Balczó Péter. Ács János, a Csokonai Színházhoz nemrég szerződött nemzetközi hírű operakarmester jó gondolatnak tartja a streamelt koncerteket, hisz egy operaénekesnek meg kell jelennie a nézők előtt.
2021-04-23 |
Kilenc éve lett a homokfestészet rabja Szabó Anita. A lakásában le sem tagadhatná, hogy imád alkotni, hiszen a konyhától a szobákig, mindenhol gyönyörű szép üvegcsodák sorakoznak, benne pedig a hamísíthatatlan homokdíszek.
2021-04-16 |
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kézműves Kamara díjával is kitüntetett Kádas Kata festőművész volt a vendégünk, aki a pandémiás időszakot nehezebben éli meg, hiszen kevesebb időt tölthet a szabadban, az utcán, ahol ihletet, inspirációt meríthetne.
2021-03-31 |
A „Europe at Home” projekt különböző európai városokat kapcsol össze egy közös művészeti nézőponton keresztül, ami nem más, mint a pandémia okozta társadalmi elszigeteltség. Ehhez a portugál Faro által létrehozott nemzetközi művészeti projekthez csatlakozott most Debrecen is, melyben Váczi Lilla médiaművész és Áfra János költő, író képviseli városunkat. Áfra János költővel beszélgetünk, aki egy már kész művével jelenik meg a programban, majd Váczi Lilla médiaművészt is bemutatjuk önöknek, aki erre az alkalomra egy 10 fotóból álló sorozatot készített.
0:00
0:00
2021-03-10 |
A következő percekben Téglás Botond édesapjával, dr. Téglás Zsolttal beszélgetünk, aki a Sárospataki Vay Miklós Református Többcélú Szakképző Intézmény – Technikum, Szakképző Iskola és Diákotthon igazgatója.
2020-12-06 |
Erdős-Tóth Fruzsina énekes egyike volt azon művészeknek idén, aki átvehette Debrecen város Csokonai-díját. Az elismerést a kulturális élet, művészetek, közművelődés terén kimagasló, illetve éveken át maradandó értéket teremtő alkotó tevékenységért ítéli oda a városvezetés.
2020-11-07 |
Márciusban második Kossuth-díját, áprilisban Szikra-díjat kapott Gryllus Dániel zeneszerző, aki a múlt héten betöltötte 70. születésnapját. A koronavírus járvány miatt egyik díjat sem vehette át személyesen, de ezt megérti. Már hetek óta önkéntes karanténban van, ahol a szabadidejét alkotásra használja. Nagyhét és Húsvét között 9 dalt készített Lackfi János költővel együtt.
2020-04-28 |
A Miskolci Galéria idei kiállítási programjának hangsúlyos eleme a városhoz és a régióhoz kötődő művészek bemutatása. Ebbe a koncepcióba illeszkedik, Tóth Imre és Wieszt József személyében, két olyan művész bemutatása, akiknek közös miskolci időszaka a 70-es 80-as években nemcsak művészetük miatt volt jelentős, hanem az itt kialakult barátságuk okán is. Tóth Imre és Wieszt József “inspiratív barátsága” műveiken keresztül nyer bizonyságot. Életükben nem volt közös kiállításuk, ez az emlékkiállítás ezért is különleges alkalom. Inspiráló barátság címmel február 13-án nyílt közös tárlatuk a Miskolci Galériában.
0:00
0:00
2020-02-19 |
Idén tizenkettedik alkalommal adták át a Miskolci Galériában a Mazsaroff-díjat egy kiállítás megnyitóval egybekötve. A díjat Mazsaroff Miklós özvegye Nikolaeva Mária alapította 2008-ban azzal a céllal, hogy miskolci fiatal feltörekvő művészeket támogasson vele. A díjazottat szakmai kuratórium választja ki minden évben. Az idei év díjazottja Dombóvári Ágnes grafikusművész és a kiállítást a tavalyi díjazott Góré Szabina festőművész művész alkotásaiból állították össze.
2020-01-29 |
Október 31-e a reformáció emléknapja. A reformáció utat nyitott számos területen a művészetek fejlődése előtt is, így a zene, az irodalom, a könyvnyomtatás és még számos más művészeti ág reneszánszát hozta magával. Ha a zenére gondolunk, Johann Sebastian Bach művei ma is tovább viszik a reformáció örökségét. Az Európa Rádió Kitekintő című műsorában a Bach-családról, a méltán híres és meghatározó zenész-dinasztiáról beszélgettünk Nyíri Ferenc zenekari harsonaművésszel. A műsorban felcsendültek Bach meghatározó művei is, amelyeket harsonára is átírtak.
0:00
0:00
2019-10-31 |
Alt
Alt
Alt
nmhh
Alt
Alt
Alt