A koronavírus járvány miatti csökkentett létszámmal is 8 tonna hulladéktól szabadították meg az idei, sorban a nyolcadik PET Kupa résztvevői a Tiszát. A Záhonytól Rakamazig tartó 70-80 kilométeres szakaszt egy pihenőnappal megtoldva öt nap alatt tette meg a 11 darab, pet palackok felhasználásával készült hajó és mintegy 160 résztvevő.
2020-08-12 |
A Hernádon mintegy 10 köbméter felgyülemlett kommunális hulladék jelentős mennyiségű növényi uszadékkal keveredve torlódott fel, de döntő többségében PET palack volt a szemétben. Figyelembe véve a folyó adottságait az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság III. fokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el az adott szakaszon és nekiláttak a mederben képződött lefolyási akadály és hulladék eltávolításának, amelynek részeként a szelektív válogatás és kezelés is megvalósul.
2020-02-27 |
Hulladékból, tiszta víz felhasználása nélkül állít elő tisztítószereket egy magyar cég. Az eljárás lényege az erjesztés, amelyből ecetsavat nyernek ki biomasszából. Az így készülő tisztítószerek azért különlegesek, mert kifejezetten hulladékból készítik, szemben a piacon már meglévő ecetsav alapú tisztítószerekkel. Az így nyert tisztítószer ráadásul lebomlik. A termék pedig a lehető leginkább környezetbarát csomagolásba került: a palackja már újrahasznosított műanyagból készült. A részletekről a Cycle tisztítószert előállító reNEW Technologies üzletfejlesztési vezetőjével, Vass Zoltán mérnökkel beszélgetünk.
2019-09-26 |
Bár jelentősen nem változott a hulladék mennyisége, a Műanyagmentes Július arra jó volt, hogy felhívja a figyelmet a problémára – mondta el rádiónknak Petró Árpád, az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit KTF ügyvezetője. Hozzátette: ez a felelősség természetesen nem csak a fogyasztót, hanem a gyártót is egyaránt terheli.
0:00
0:00
2019-08-07 |
Új funkciót kaphatnak a háztartási hulladékok, sőt műalkotásokká is válhatnak. Jól tudják ezt, a paverpol textilszobrászati technika képviselői. Most, a Miskolcra érkező vándorkiállításon mutatják be, hogyan konzerválhatóak az emlékek úgy, hogy közben műalkotásokká váljanak.
2019-06-11 |
A világ csaknem 7,5 milliárd lakója átlagosan 50 kilogramm/fő papírt használ el évente. A legjobb megoldás az lenne, ha tényleg csak a valóban fontos dolgokhoz használnánk a lehető legminimálisabb mennyiségben, és amit lehet, azt újra is hasznosítanánk.
2019-05-28 |
Alt
Alt
Alt
nmhh
Alt
Alt
Alt