Tavaly már bemutattuk őket itt az Európa Rádióban, elmesélték, hogyan tárták fel a szürkés héjú, akár 6-8 kilós, nagymúltú tök titkát. De hiába a történelmi múlt, hiába jegyezték egykor még a New York-i tőzsdén is a nagydobosit, ma Magyarországon nagyságrendekkel több kanadai, úgynevezett „orange” fajtájú tököt termelnek a gazáldkodók. A mátészalkai Filep családnak azonban erre is van egy terve. Erről, az idei termésről, és még receptekről is beszélgetünk a következő percekben.
2021-11-06 |
A nagydobosi, szürkés héjú, 6-8 kilós sütőtök, az 1920-30-as években nagyon népszerű volt. Nagy mennyiséget exportáltunk belőle az Amerikai Egyesület Államokba, még a New York-i tőzsdén is jegyezték. Ez a szabolcsi tökfajta mára már visszaszorult, Magyarországon is többet termelnek a kanadai, úgynevezett "orange" fajtájú tökből, mint a nagydobosiból.
2020-11-11 |
A sütőtök hazánkban nem tartozik a jelentős zöldségfélékhez termőterületét tekintve. Inkább házi kiskertekben termesztik, mindazok, akik kedvelik. Bizony, merthogy nem a legnépszerűbb étek, pedig rendkívül kedvezőek az élettani hatásai, csak hogy néhányat említsünk: javítja a látást, szépíti a bőrt és kutatások bizonyítják, hogy tartalmaz egy vegyületet, mely jótékonyan hat a hiperaktivitásra.
0:00
0:00
2020-11-11 |
Sola
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt