A Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum projekt helyi termék- és szolgáltatásfejlesztési programjában célként tűzték ki a helyi termékek népszerűsítését, ahogy azt is, hogy a helyben megtermelt és feldolgozott termékeket „Made in Nyíregyháza” védjeggyel lássák el, jelezve ezzel is a magas minőséget és színvonalat.
0:00
0:00
2023-02-08 |
A magyar méhészek és a méztermelés szempontjából augusztusban véget ért az év. És bár az idei szezont - a szántóföldi növénytermesztéshez hasonlóan - a szélsőséges időjárás határozta meg, mégsem lehet azt mondani, hogy mindenütt rossz évet zártak volna a méhészek.
2022-11-25 |
„Egészséges talaj és élelmiszer” címmel tartott előadást Nyíregyházán Dr. László Péter, a budapesti Talajtani Intézet tudományos főmunkatársa. A Móricz Zsigmond Könyvtárban rendezett eseményen hét középiskola diákjai vettek részt.
2022-02-04 |
Tavaly már bemutattuk őket itt az Európa Rádióban, elmesélték, hogyan tárták fel a szürkés héjú, akár 6-8 kilós, nagymúltú tök titkát. De hiába a történelmi múlt, hiába jegyezték egykor még a New York-i tőzsdén is a nagydobosit, ma Magyarországon nagyságrendekkel több kanadai, úgynevezett „orange” fajtájú tököt termelnek a gazáldkodók. A mátészalkai Filep családnak azonban erre is van egy terve. Erről, az idei termésről, és még receptekről is beszélgetünk a következő percekben.
2021-11-06 |
A nagydobosi, szürkés héjú, 6-8 kilós sütőtök, az 1920-30-as években nagyon népszerű volt. Nagy mennyiséget exportáltunk belőle az Amerikai Egyesület Államokba, még a New York-i tőzsdén is jegyezték. Ez a szabolcsi tökfajta mára már visszaszorult, Magyarországon is többet termelnek a kanadai, úgynevezett "orange" fajtájú tökből, mint a nagydobosiból.
2020-11-11 |
Elkezdődött a dohánypalánták ültetése országszerte. Ebben az évben közel 3000 hektáron termelt dohányra kötöttek szerződést a termelők, ami jóval kevesebb, mint tavaly volt.
2020-05-22 |
Jelentős a szárazság a földeken, a következő hetekben fokozatosan emelkedő hőmérsékletre és nagy mennyiségű csapadékra lenne szüksége az almaültetvényeknek. A terület és a gazdatársadalom egyaránt öregszik, a közeljövőben ez nagy problémát jelent majd a szabolcsi almatermesztés tekintetében. A pályázatok valamilyen szinten segítenek, de a fiatal gazdáknak rengeteg önerőre is szükségük van.
2020-03-15 |
Világszerte a megtermelt élelmiszerek harmada megy veszendőbe: évi 1,3milliárd tonna élelemből hulladék lesz. Magyarországon ezt a mennyiséget 1,8 millió tonnára becsülik. Az élelmiszer pazarlás csökkentésére indította el felvilágosító, szemléletformáló kampányát több éve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Az uniós támogatású „Maradék nélkül” program különböző utakon szólítja meg a különböző korosztályokat és kiemelt célja a gyermekek, fiatalok elérése. Már mintegy 300ezer diákot sikerült bevonni az akcióba – tájékoztatott a NÉBIH „Maradék nélkül” programjának vezetője, Kasza Gyula osztályvezető.
2019-10-28 |
Július első napjaitól jelenhet meg nagy mennyiségben a magyar dinnye, az időpont az átlagos szezonkezdethez képest egy-két hetes csúszást jelent. Ennek oka, hogy az ültetés után a szokásosnál hűvösebb volt. A mostani kánikula felgyorsíthatja az érést, mivel a dinnye fejlődését alapvetően segíti a forró és száraz időjárás.
2019-07-01 |
30 éve nem találtak akkora kőolajmezőt Magyarországon, mint most a Dél-Dunántúlon, az Ormánságban. Az előzetes becslések alapján, a hazai kőolajki-termelés így a duplájára nőhet. Az olajmezőt egy amerikai-magyar vegyesvállalat, a Magyar Horizont Energia Kft. termeli ki. A cég ezzel az előzetes becslések szerint valószínűleg megfogja előzni a MOL-t, a hazai kitermelések tekintetében.
2019-06-14 |
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Sola
Alt
Alt