A hazai gyümölcstermésnek nem tettek jót a tavaszi fagyok, leginkább a kajszi és őszibarackot viselte meg az extrém éjszakai hideg. A csonthéjasok esetében sem várható jó szüret. A zöldségeknél jobb a helyzet, hiszen ezek nagy részét ma már fólia alatt termesztik, a szabadföldi paradicsom, paprika még csak ezután várható.
2023-05-22 |
Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is károkat okozott a szélsőséges időjárás, bár a Miskolc környéki gazdák még bizakodnak, hogy egy normál mennyiségű termést sikerül elérni. A kajszi- és az őszibarack ültetvényekben tehetett nagyobb kárt az elmúlt időszakban tapasztalható fagy. A lehetséges károkról a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatóját Kelemen Pétert kérdeztük.
2023-04-20 |
Király Dávid a Lajos-Király Manufaktúra tulajdonosa ribizlibor termeléssel foglalkozik. Nagyapjától örökölte az ültetvényt és már gyerekkorától részt vett a szüretekben a gyümölcs feldolgozásában, így ezt a tudományt is örökül kapta a nagyszülőtől. Most 8 hektáron gazdálkodik feleségével, aki növényorvos, de a család többi tagja is részese a tevékenységnek. Hogyan lett a gyermekkori élményekből családi vállalkozás, az ízek variálásának szenvedélyéből gyümölcsbor, erről szól következő zenés összeállításunk.
2022-08-12 |
Jonagold, idared, gála – Miskolcon, a Búza téri piacon jelenleg ezekkel az almafajtákkal találkozhatnak a vásárlók. 250-400 forint körül mozognak a kilónkénti árak. Azonban lehet, hogy az őszi időszakban ettől jobban a pénztárcánkba kell nyúlni ha almát szeretnénk vásárolni, ugyanis idén az elmúlt tíz év egyik legrosszabb almatermése várható.
2022-08-12 |
Kék település 2021-ben a berkenye gyümölcslével hívta fel magára a figyelmet, melyet a jól szervezett közfoglalkoztatás keretén belül dolgoztak fel. Poór Sándortól a település polgármesterétől megtudtuk, igyekeznek folyamatosan fejleszteni a lehetőségekhez, pályázatokhoz mérten.
2022-03-01 |
Az idei év újra a kihívások éve volt a mezőgazdaságban dolgozók számára. Krakkó László növényorvos rádiónknak elmondta, hogy most is nehézségekkel kellett szembe nézniük a gazdáknak. A számítások szerint 30 százalékkal kevesebb termésátlagot tudtak realizálni.
2021-10-21 |
A gazdáktól egyébként a kereskedők 200-300 forint közötti áron veszik meg a körtét. Magyarország egyik legnagyobb körtetermelő vidéke Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, ahol egyébként kevésbé érintette a fagykár a körteültetvényeket, mint például Zalában, így a szabolcsi termés jobb lesz, mint az országos átlag.
2021-09-23 |
Elkezdődött az idei almaszüret Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Az időjárás idén kedvezett a termésnek, ami meglátszik a mennyiségen is, hiszen valamivel több almatermés várható 2021-ben, mint tavaly. Hogy az árak, hogyan alakulnak, azt egyelőre nem lehet tudni. Ezt mondta rádiónknak Takács Ferenc, az Almaterméktanács elnöke.
2021-09-15 |
A meggy a hazai gyümölcsök közül a második legjelentősebb, összesen 14 ezer hektáron foglalkoznak vele. A legjelentősebb hazai termőterület az észak-keleti magyarországi régióban található.
0:00
0:00
2021-07-21 |
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében is károkat okozott a szélsőséges időjárás, bár a Miskolc környéki gazdák még bizakodnak, hogy egy normál mennyiségű termést sikerül elérni.
2021-04-21 |
Alt
Sola
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt