I. Rákóczi György erdélyi fejedelem és felesége, Lorántffy Zsuzsanna házassága rendkívül jótékony hatással volt a nemzet, a két dinasztia és Sárospatak sorsának alakulására. Közös életük részleteiről kérdeztük Pogácsásné Kusnyír Éva néprajzos-muzeológust, a Sárospataki Református Kollégium Múzeumának munkatársát.
2022-02-17 |
Március 27-e II. Rákóczi Ferenc születésnapja. Idén azzal ünnepelte volna a magyarság ezt az évfordulót, hogy átadják az elmúlt évek alatt teljesen megújult szülőházát, vagyis a borsi kastélyt.
2021-03-31 |
Egyetlen erdélyi fejedelem született Sárospatakon. II. Rákóczi György 400 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot a Rákócziak egyik legszebb várában. Rá emlékezünk a következő percekben dr. Tamás Edittel, a Magyar Nemzeti Múzeum sárospataki Rákóczi Múzeumának igazgatójával.
2021-02-17 |
A Rákóczi Szövetség által szervezett sárospataki konferencián tartott előadást a közelmúltban Dienes Dénes professzor, a Sárospataki Református Kollégium közigazgatója Rákóczi az ember – címmel. Az előadóval a következőkben arról beszélgetünk, miért is fontos ebből a szemszögből is vizsgálni a nagyságos fejedelmet.
0:00
0:00
2019-12-14 |
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Sola
Alt
Alt