Már 1918-ban megszállták szerbek és franciák Magyarország déli részét, köztük olyan városokat is, amelyeket végül nem csatoltak el a trianoni szerződés értelmében. Pécs, Baja és Mohács térségében egy bő hétig még egy új állam is létrejött, ám a magyar katonák bevonulásával ez megszűnt. A mai határtól eltérően Baját a szerbek szerették volna megszerezni, de ez végül nem sikerült nekik.
2020-12-01 |
A versek és prózák alkotói XX. századi irodalmunk nagyjai, de olyan helyi szerzők is bekerültek az olvasókönyvbe, akik nem szerepelnek az irodalmi kánonban, de helyük volt ebben a válogatásban. A könyv a Trianon Emlékbizottság felkérésére készült az emlékévben.
2020-09-17 |
A Trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulójára keresztet állíttatott a KÉSZ, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének Hajdúszoboszlói Csoportja. A fürdőváros határában, a 4-es főútról bevezető keleti leágazásnál kaptak ehhez területet az önkormányzattól, a szükséges pénzt pedig közadakozással gyűjtötték össze. Az emlékeztető és a kereszténységet hirdető keresztet pénteken, július 31-én délután három egyházi vezető áldásával avatják fel.
2020-07-29 |
24 óra leforgása alatt két ikonikus magyar vízilabdázó is elhunyt. Előbb a 84 esztendős, 3-szoros olimpiai bajnok Kárpáti György, a nemzet sportolója. Majd fél nap múlva sokkolta a magyar közvéleményt, hogy elhunyt a 47 esztendős Benedek Tibor 3-szoros olimpiai bajnok vízilabdázó. Mindketten súlyos betegségben szenvedtek. Novotny Zoltán legendás sportriportert, a Protestáns Újságírók Szövetségének tiszteletbeli elnökét kértük meg, emlékezzen Kárpáti Györgyre, és Benedek Tiborra.
2020-06-21 |
Idén is megrendezte „Szólj, ötágú síp” című programsorozatát a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon. A kulturális esemény célja, hogy a külhoni magyar református közösségekkel és intézményekkel szorosabbra fűzzék kapcsolatukat és fontos még az ismeretközlés és a magyarságtudat erősítése.
0:00
0:00
2020-02-19 |
1676. február 11. az a dátum, amikor Ruyter Mihály felvette hajójára a gályarbaságra ítélt protestáns lelkészeket, tanítókat és ezzel véget vetett hosszú szenvedésüknek. Ez a dátum szerepel a gályarabok emlékoszlopán is, amely 125 éve áll a debreceni Emlékkertben.
2020-02-14 |
Domborműves emléktáblát állított Kóti Árpád Kossuth-és Jászai Mari-díjas, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett debreceni színművész, a Csokonai Színház örökös tagja tiszteletére a Nemzeti Színház és a MASZK Országos Színészegyesület az NKA támogatásával, Debrecen városa és a Csokonai Színház közreműködésével. Az emléktáblát a színművész születésének 85. évfordulója alkalmából egykori lakóháza, a Darabos utca 4. szám alatti társasház Hunyadi utcai homlokzatán helyezték el hétfőn. Magyarországon ez a negyedik emléktábla, amelyet hazánk kiváló színészének emlékére avattak. A részletekről Hegedűs D. Gézát, a Kossuth-és Jászai Mari-díjas színészt, rendezőt, a MASZK Országos Színészegyesület elnökét kérdeztük.
2019-11-20 |
Mintegy 170 sátoraljaújhelyi első világháborús plakátot őriz az Országos Széchényi Könyvtár, amelyek fontos források lehetnek a korszak kutatói és az érdeklődők számára. A szöveges plakátok részletes képet adnak a mindennapi életről és a hátország küzdelmeiről. Erről nyilatkozott rádiónknak Samu Botond, az Országos Széchényi Könyvtár könyvtárosa.
2019-08-07 |
Avar kori fülkesírokat találtak egy szegedi családi ház építkezése kapcsán a Móra Ferenc Múzeum régészei. A sírokban állati és emberi csontvázak mellett különböző szíjvégekre, veretekre is bukkantak. Ezen a területen az 1930-as években már maga Móra Ferenc is végzett feltárásokat.
2019-07-15 |
Az osztrák–magyar katonai alakulatjelvények az első világháború tárgyi kultúrájának különleges és világviszonylatban is egyedülálló emlékei, amelyek 1915 tavaszán indultak hódító útjukra.
0:00
0:00
2019-07-13 |
Alt
nmhh
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt