A nemzetünket és hazánkat tragikusan sújtó trianoni békediktátum máig érezteti hatásait Zemplén vármegye sorsára is.
2023-05-17 |
Dienes Dénes, a Sárospataki teológiai akadémia tanára „Tiszáninneni emlékek a reformáció korából” címmel tartott előadást a Debreceni Református Hittudományi Egyetem Szenior Akadémiáján. A teológus professzor azért választotta a témát, mert az egyházkerület ezen régiója megkopott a köztudatban. Ezért ismeretterjesztő módon tárta hallgatósága elé az úgynevezett felsőmagyarországi református kulturális emlékeket és azt, hogy milyen szerepet játszott a reformációban, különös tekintettel az iskolaügy kérdésére.
2023-05-11 |
„A padon – apa születik” című darabot tekinthették meg az érintettek és az érdeklődők. A történet három férfiről szól, akik várták gyermekük érkezését, ám mindannyiuk élete 180 fokos fordulatot vett, miután a picik idő előtt jöttek a világra.
2023-05-09 |
Digitális vallás – a hálózati kommunikáció hatása a vallásra. Ezzel a címmel tartott előadást dr. Andok Mónika a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kommunikációtudományi tanszékének vezetője a Sárospataki Református Teológiai Akadémián a Kollégiumi esték sorozat részeként.
0:00
0:00
2023-04-20 |
Anyanyelvi szabadegyetem címmel előadás sorozatot indított a Magyar Nyelv Múzeuma, az Anyanyelvápolók Szövetségének támogatásával. Az eseménysorozaton fiatal tudósok tartanak nyelvtudománnyal kapcsolatos előadásokat, az érdeklődő közönségnek.
2023-04-01 |
Ebben az évben, április elsejétől július elsejéig Magyarországon rendezik meg a 10. Színházi Olimpiát. Ez óriási lehetőség a hazai kulturális élet, a színházak, a művészek és a közönség számára is, hiszen a világ minden tájáról érkeznek majd előadások, társulatok. Az egyik kiemelt helyszín Debrecen lesz vadonatúj játszóhelyével, a Csokonai Fórummal.
0:00
0:00
2023-03-01 |
Ezzel a címmel várta a A Sárospataki Református Teológiai Akadémia az érdeklődőket az intézmény oktatója, dr. Kustár György főiskolai adjunktus görögországi élménybeszámolójára (bej). Végül pedig arról szólunk, hogy Majoros Judit, az ország legjelentősebb képeslapgyűjteményével rendelkező szerencsi Zempléni Múzeum igazgatója a képeslapkiadás történetét mutatta be a sátoraljaújhelyi Kazinczy Múzeum várostörténeti teadélutánján.
2023-02-27 |
Ezzel a címmel tartott előadást dr. Tamás Edit a Magyar Nemzeti Múzeum sárospataki Rákóczi Múzeumának igazgatója a Cigándon megtartott, Határtalanul a Bodrogközben című konferencián.
2023-02-17 |
Dr. Csókay András, világhírű idegsebész professzor volt a vendége a Jót Tenni Jó Alapítvány Krisztus, a tudomány megváltója elnevezésű szabadegyeteme keretében megszervezett előadásnak Tokajban a református templomban.
2023-01-25 |
„Tánc-Szin-Világ” címmel egész estés gálára készül a Szinvavölgyi Néptáncegyüttes, amelyet november 27-én a miskolci Művészetek Házában láthat a közönség. Az első részben autentikus néptánccal mutatkozik be több korosztály, majd a második részben táncjátékot adnak elő.
2022-10-28 |
Sola
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt