Az erdélyi magyarok között szinte teljes egyetértés van abban, hogy az erdélyi magyaroknak meg kell tanulniuk románul, miközben az önbevallásos romántudásuk egy évtized alatt öt-tíz százalékot csökkent. A Kisebbségi Monitor 2020 című kutatást a Székelyföldi Közpolitikai Intézet és a Bálványos Intézet végezte reprezentatív mintán.
2020-09-27 |
Kostelek jóformán Erdély utolsó faluja, és oly annyira igaz, hogy a végeken vannak, hogy egy megyerendezés miatt már nem is Hargita megyéhez, hanem Bákó megyéhez tartoznak. Épp ezért van szimbolikus és gyakorlati jelentősége is annak, hogy a falu lakói úgy döntöttek, nem várnak a hivatalos szervekre, maguk újítják fel azt az utat, amely Székelyföldhöz köti őket, és évtizedekig járhatatlan volt.
2020-07-25 |
Ravasz László Erdélyben püspökhelyettes volt, a trianoni határhúzások idején hívták meg Budapestre lelkésznek, végül úgy döntött, ha püspöknek is megválasztják, elköltözik a családjával Kolozsvárról a fővárosba. De hogy élte meg Trianont? Hiányzott-e neki Erdély? Na és hogy látta utólag, kellett volna-e a románok között missziót folytatni, és jobb kapcsolatot kialakítani, még Trianon előtt? Ezekre a kérdésekre is keressük a választ Literáty Zoltánnal, a KRE adjunktusával.
2020-06-05 |
Évszázadokon keresztül várták az emberek a gyermek Jézus születését, mert ebben látták a reménységet és a jövőt. A gyermek születése maga az örök élet jelenléte. Így kell most is készülni az adventre és a karácsonyra.- mondta Kató Béla erdélyi református püspök.
2019-12-24 |
A szabadidejéből is tizedet ad Szűcs M. Sándor vallástanár, aki önkéntescsapatot szervez és velük járja Erdélyt, felkeresve egy-egy nehéz helyzetben lévő református szórványközösséget.
2019-08-30 |
Több mint 10.000.000 euro támogatásban részesült az a határon átnyúló uniós program, amelyet Debrecen és Nagyvárad valósít meg „Román-magyar határon átnyúló Képzési Központ és Értéktár a kulturális és történelmi örökség számára” címmel 2019 és 2022 között. A projektben befejeződik a Latinovics Színház, de számos közös eseményt is megvalósítanak a két város kulturális intézményei. Megújul a Körösvidéki Múzeum nagy része és egy külön épületet kap a Várad folyóirat, az eddigi tevékenységeik folytatásához illetve újak kialakításához. Buzás Bori összeállításában először Komolay Szabolcsot, Debrecen alpolgármesterét hallják, majd Aurel Seriogea Chiriac a Körösvidéki Múzeum igazgatója beszél, a tolmács Bozsódi-Nagy Orsolya.
2019-08-16 |
2010-ben döntött a kormány a "Határtalanul!" programról. 2011. június 4-én indultak el az első autóbuszok Budapestről a határon túli magyar régiókba, magyar gyerekekhez és magyar iskolákhoz. Ebbe a mozgalomba kapcsolódott be az egész ország, illetve az egész Kárpát-medence. Eddig 317 ezer magyarországi diák kapott lehetőséget arra, hogy szervezett iskolai oktatási keretek között a határon túli magyar régiókba látogasson. Köztük a miskolci Szilágyi Dezső Általános Iskola diákjai is, aki idén Erdélybe, Kalotaszegre utazhattak el.
0:00
0:00
2019-06-05 |
A csíksomlyói nyeregben tartott szent mise azért is volt nagy jelentőségű, mert a katolikus magyaroknak ez a legnagyobb búcsúhelye a Kárpát-medencében, sőt, protestánsok sem vitatják el azt, hogy Csíksomlyó ma már egy nemzeti, összkeresztény találkozási hely lett.
2019-06-05 |
nmhh
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt