Március 27-e II. Rákóczi Ferenc születésnapja. Idén azzal ünnepelte volna a magyarság ezt az évfordulót, hogy átadják az elmúlt évek alatt teljesen megújult szülőházát, vagyis a borsi kastélyt.
2021-03-31 |
Egyetlen erdélyi fejedelem született Sárospatakon. II. Rákóczi György 400 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot a Rákócziak egyik legszebb várában. Rá emlékezünk a következő percekben dr. Tamás Edittel, a Magyar Nemzeti Múzeum sárospataki Rákóczi Múzeumának igazgatójával.
2021-02-17 |
A Rákóczi Szövetség Diákutaztatási Programja keretében 200 középiskolai osztálykirándulást támogatott idén ősszel. A Szövetség a Nemzeti Összetartozás Évéhez kapcsolódóan az iskolák belföldi honismereti kirándulásait segítette. A pályázók 300ezer forint támogatást nyerhettek. Az utazás feltétele az volt, hogy a diákok olyan helyszíneket keressenek fel, amelyek a magyar történelem meghatározó eseményeihez kapcsolódtak. Katona Flórát, a Rákóczi Szövetség kommunikációs munkatársát kédeztük.
2020-11-22 |
A Rákóczi nyomában - Kárpát-medence útikönyv utazásra szeretné inspirálni az évek óta futó „Határtalanul” elnevezésű program célközönségét, vagyis az általános- és középiskolás diákokat, egyben hasznos ismereteket is nyújt Magyarország, valamint a külhoni magyar területek látnivalóiról. Erről is szó esett a könyv sátoraljaújhelyi bemutatóján, amelyet a Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozat rendeztek meg. Az eseményt a házigazda, Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere nyitotta meg, aki szerint a kiadvány legnagyobb erénye, hogy remekül ötvözi a múltat és a jelent mégpedig abban az értelemben, hogy a történelmi ismereteken túl széleskörű turisztikai információt is tartalmaz.
2020-01-23 |
A Rákóczi Szövetség által szervezett sárospataki konferencián tartott előadást a közelmúltban Dienes Dénes professzor, a Sárospataki Református Kollégium közigazgatója Rákóczi az ember – címmel. Az előadóval a következőkben arról beszélgetünk, miért is fontos ebből a szemszögből is vizsgálni a nagyságos fejedelmet.
0:00
0:00
2019-12-14 |
Stratégiai megállapodást írt alá a Nemzeti Örökség Intézete, valamint a Rákóczi Szövetség Sárospatakon. A kezdeményezők, Radnainé Fogarasi Katalin, a NÖRI főigazgatója, valamint Csáky Csongor a szövetség elnöke azt remélik, hogy a jövőben az eddiginél is több külhoni fiatal keresheti fel nemzeti emlékhelyeinket és látogathatnak el az azokhoz kapcsolódó programokra.
2019-11-24 |
"A Rákóczi-kincsek maradéka a Sárospataki Református Kollégiumban" – címmel rendezett kiállítást Sárospatakon a Nagykönyvtár dísztermében a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményei. A különleges tárlatot Dienes Dénes professzor, a Sárospataki Református Kollégium közigazgatója nyitotta meg.
2019-11-20 |
Idén is közösen ünnepelhetnek október 23-án a Kárpát-medencei középiskolások. A Rákóczi Szövetség meghirdette nemzeti ünnepünkhöz kapcsolódó utazási pályázatát. A program célja, hogy a Kárpát-medencei magyar középiskolások ellátogassanak legalább egy határ átlépésével egy másik ország magyar középiskolájához, és ott közösen ünnepeljenek október 23-án. A program kiemelt célja az is, hogy a látogatás során minél több közvetlen kapcsolat alakuljon ki a magyar diákok, tanárok, illetve iskolák között. Az online pályázati adatlapok beérkezésének határideje október 1-e. Csáki Csongor a szövetség elnöke rádiónknak elmondta azt is, hogy a miskolci középiskolák rendszeresen részt vesznek az utaztatási programjukban.
2019-09-12 |
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Sola