1848 első hónapjaiban Európa számos városában forradalmak törtek ki, így jutott el Magyarországra is a forradalmi hangulat a március 13-ai bécsi forradalom után. Ezen a napon nyomtatták ki a magyar sajtó első szabad termékeit, a Tizenkét pontot és a Nemzeti dalt. A történelmi eseményekről Fazekas Csaba, a Miskolci Egyetem történésze beszél.
0:00
0:00
2024-03-15 |
I. Rákóczi György erdélyi fejedelem és felesége, Lorántffy Zsuzsanna házassága rendkívül jótékony hatással volt a nemzet, a két dinasztia és Sárospatak sorsának alakulására. Közös életük részleteiről kérdeztük Pogácsásné Kusnyír Éva néprajzos-muzeológust, a Sárospataki Református Kollégium Múzeumának munkatársát.
2022-02-17 |
Emberi történetekkel döntik el, hogy ki, vagy kik a nemzet házorvosai. Akik szakmai tudásuk mellett, a gyógyítás mellett, emberileg is kiemelkedően állnak betegeikhez. Egy internetes portálon lehet megosztani egy-egy emberi történetet és így lehet az orvosokra szavazni.
0:00
0:00
2019-09-28 |
Hívjunk fel egy határon túli magyar ismerősünket, és kérdezzük meg, hogy érzi magát – ezt javasolja a Háló Mozgalom június 4-ére, a Nemzeti Összetartozás Napjára, a Trianoni békediktátum aláírásának 99. évfordulójára. A szervezők szándéka az lenne, hogy élő telefonhívásokkal szőjük be a Kárpát-medencét, ami tulajdonképpen azt jelöli: figyelünk egymásra. A részletekről Szeibert Andrást, a Háló egyik alapítóját és vezetőségi tagját kérdeztük.
2019-06-03 |
Alt
Alt
Alt
Sola
Alt
Alt
Alt
Alt