Idén igazi farsangi mulatságot nem lehetett tartani, azonban sok iskolában, így a Miskolc-Szirmai Református Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskolában is osztályszinten rendezték meg a mulatságot. Ezúttal a farsangi rendezvényeken csak azok a gyerekek lehettek jelen, akik egyébként is egy légtérben tanulnak. A gyerekek is picit belefásultak már a járványügyi szabályokba, ezért is öröm volt látni a folyosón és a tornateremben a boldog arcokat – mondta el rádiónknak Hegyesi Károly a tanintézmény igazgatója. Összeállításunkban az iskola tanárait és diákjait kérdeztük a farsangi élményeikről.
2021-02-17 |
Az év egyik legvidámabb időszaka a farsang, amely a magyar néphagyományban mélyen gyökerezik. Tájegységenként más-más rituáléval tették emlékezetessé ezt a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időszakot. Darmos István néprajzkutatóval a farsangi népszokásokról beszélgetünk.
0:00
0:00
2021-01-24 |
Farsangozni fognak a Sóstói Múzeumfaluban is. Szabó Sarolta, az intézmény igazgatója rádiónknak elmondta: közel félezer éves múltra tekint vissza hazánkban a farsangozás, legalábbis írásos emlékeink ekkortól vannak. Ez a tavaszvárás időszaka, amikor a falu népe – mai szóval élve – kiengedhette a fáradt gőzt. Az álarcok felöltését a Nyírségben úgy hívták, hogy maskurázás. Ilyenkor különféle zsáneralakokat – úgy, mint öregasszony, vándorkereskedő, foghúzó vagy éppen huszár - öltöttek magukra. Ezt a hagyományt fogják feleleveníteni február 23-án, vasárnap, a Sóstói Múzeumfaluban.
2020-02-14 |
Alt
Alt
Alt
Alt
nmhh
Alt
Alt