Idén ünnepli a nyíregyházi Jókai Mór Református Általános Iskola, hogy 25 évvel ezelőtt újra egyházi intézmény lett. Mócsánné Nagy Ágnes, az iskola igazgatója rádiónknak elmondta: ez nem azt jelenti, hogy mindössze ennyi éves a Jókai, hiszen az elődjét már 1906-ban megalapította a Református Egyház.
2020-05-28 |
Az elmúlt évek legnagyobb számú jelentkezőjét regisztrálhatták idén a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumában a felvételi eljárás során. Ennek köszönhetően szeptemberben a tavalyi három helyett már négy osztályban kezdhetik meg tanulmányaikat a refis diákok. A jelentkezők táborárát pedig az jellemzi a leginkább, hogy a több felvett diák ellenére nőtt a felvételi ponthatár. Az érettségi is rendben zajlott az intézményben és új hírek érkeztek a gimnázium diaszpóra programjáról is. Ezekről beszélgetünk a következő percekben a gimnázium igazgatójával, Nagy-Baló Csabával.
2020-05-22 |
A beruházás megtekintésére szervezett bejáráson Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő ismertette a pályázatot, amely a fejlesztést lehetővé tette, illetve Szabó Árpád az intézmény fenntartója, vagyis a Szerencsi Tankerületi Közpint vezetője a beruházás részleteiről beszélt rádiónknak.
2020-05-17 |
Kellenek-e a klasszikus irodalmi alkotásokból válogatott kötelező olvasmányok az ember iskolás évei alatt, vagy el kell rakni a hátsó polcra és kortárs művekre cserélni? Évek óta folyik erről a vita. Sokan azzal érvelnek, hogy a mai gyerekek nem értik a klasszikus irodalmi művek nyelvezetét, míg mások azt mondják, hogy tanulják meg, akárcsak a természettudományos tárgyak idegen kifejezéseit. Nyiri Péter irodalomtörténésszel, a Magyar Nyelv Múzeumának igazgatójával arról beszélgetünk, hogy mit jelenthet az ember életében, lelki-szellemi fejlődésében a klasszikus irodalom.
2020-05-15 |
Figyelemmel az országos járványügyi helyzetre a 2020/2021-es tanítási évre történő óvodai és általános iskolai beiratkozások szervezését az emberi erőforrások miniszterének új határozata rendkívüli módon szabályozza.
2020-04-15 |
A járványügyi helyzetre való tekintettel több mint három hete távoktatásban zajlik a tanítás Miskolcon is. Megkérdeztük a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon tanulmányi igazgatóhelyettesét Kerboltné Tóth Editet, náluk hogyan sikerült az átállás és miként zajlik az oktatás. Kitértünk arra is, hogy az érettségi előtt álló diákjaikat hogyan készítik fel a megmérettetésre.
2020-04-07 |
A járványhelyzetre való tekintettel digitális tanrend lépett életbe az iskolákban. A pedagógusok az interneten keresztül, különböző csatornákon küldik a tananyagot és a feladatokat, a diákok pedig otthon tanulnak. A szerencsésebb családokban most a szülők segítik gyermekeik tanulását. Így van ez Fekete Sándoréknál is, ahol most egy 6.-os és 2.-os kislány tanulását kell segíteni, de vigyázni kell a 2 éves kisfiúra is. Az interjúból megtudhatjuk, milyen rendszer szerint működik az új tanítási rend.
2020-04-05 |
A debreceni Immánuel Otthon és Iskola március 16-a óta zárva tart, és elkezdődött a digitális oktatás. Ez az ő esetükben még inkább nehezebb: hiszen a súlyosan halmozottan fogyatékos tanulók oktatásában elemi dolog a személyes kapcsolat, ami most hiányzik. A tanárok igyekeznek jelenlétükkel és most születő módszerekkel biztonságot nyújtani számukra.
2020-04-01 |
A koronavírus-járvány miatt március 16-a óta otthoni, digitális távoktatásra álltak át az iskolák Magyarországon. A kormány rendkívüli intézkedése rengeteg embert érint: diákokat, tanárokat és szülőket egyaránt. A távoktatásról Mócsáné Nagy Ágnes a Nyíregyházi Jókai Mór Református Általános Iskola igazgatója nyilatkozott rádiónknak.
2020-03-21 |
A közoktatásban hétfőn kezdődött a digitális, tantermen kívüli oktatás. Minderről pénteken este született döntés a koronavírus miatti veszélyhelyzetben. A következő percekben azt vesszük számba, hogy mindez hogyan érinti a református iskolákat és óvodákat. Papp Kornéllal, a Magyarországi Református Egyházi Oktatási Irodájának vezetőjével beszélgetünk.
2020-03-17 |
nmhh
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt