Bár évről évre felmerül az óraállítás eltörlése, és immár az EU-s állampolgárok, illetve a magyarok túlnyomó többsége is támogatja az ötletet, egyelőre nincs változás ezen a téren: hamarosan ismét átállnak óráink. A jelek arra mutatnak, hogy hiába volt az idei év a határidő, az unió 2021-ben nem fogja eltörölni az évi kétszeri óraátállítást, egyelőre marad téli és a nyári időszámítás.
2021-03-27 |
Ezekre a kérdésekre is megkaphatjuk a választ a következő beszélgetésből. Tepliczky Balázs sátoraljaújhelyi méhészt kérdeztük.
0:00
0:00
2021-02-07 |
A Periféria Egyesület szociális munkásai őket szinte név szerint ismerik, és napi szinten segítenek nekik, figyelnek rájuk. Nyíregyházán egyébként 3-400 hajléktalan él, de többségük igénybe veszi a különböző szálláshelyeket, intézményeket. A részletekről Szoboszlai Katalint, a Periféria Egyesület elnökét Hegedűs Márk kérdezte.
0:00
0:00
2021-01-29 |
Az év egyik legvidámabb időszaka a farsang, amely a magyar néphagyományban mélyen gyökerezik. Tájegységenként más-más rituáléval tették emlékezetessé ezt a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időszakot. Darmos István néprajzkutatóval a farsangi népszokásokról beszélgetünk.
0:00
0:00
2021-01-24 |
Szeptember 23-án kezdték kérni a lakosok a fűtés bekapcsolását és a megrendelések csúcsa október első hetében volt. Ma már a közel 16 ezer lakásból mindössze 1200-ban nem fűtenek még - mondta el rádiónknak Joó László igazgató.
2020-10-13 |
Farsangozni fognak a Sóstói Múzeumfaluban is. Szabó Sarolta, az intézmény igazgatója rádiónknak elmondta: közel félezer éves múltra tekint vissza hazánkban a farsangozás, legalábbis írásos emlékeink ekkortól vannak. Ez a tavaszvárás időszaka, amikor a falu népe – mai szóval élve – kiengedhette a fáradt gőzt. Az álarcok felöltését a Nyírségben úgy hívták, hogy maskurázás. Ilyenkor különféle zsáneralakokat – úgy, mint öregasszony, vándorkereskedő, foghúzó vagy éppen huszár - öltöttek magukra. Ezt a hagyományt fogják feleleveníteni február 23-án, vasárnap, a Sóstói Múzeumfaluban.
2020-02-14 |
A fűtés mindenkinek minden télen komoly költség, a fával tüzelőknek pedig arra is figyelniük kell, hogy a csalók ne húzzanak ki a kelleténél jóval több pénzt a zsebükből. Visszatérő probléma, hogy az illegálisan működő fakereskedők nem megfelelő minőségű, vagy a kifizetettnél jóval kevesebb mennyiségű tüzelőt szállítanak a vásárlóknak.
2020-02-05 |
Nekünk autósoknak pedig nagyon fontos, hogy biztonságosan közlekedjünk télen is. Ehhez fel kell készíteni a gépjárműveinket. Akár a világítás, akár a fék, akár a gumik mind-mind befolyásoló tényező lehet a téli közlekedésben. A rendőrség közlekedésbiztonsági szakembere szerint az autóban fontos kellék kell hogy legyen ilyenkor a pléd mellett a téli szélvédőmosó, vagy éppen egy kisebb lapát.
2019-11-25 |
Országszerte 32 ezer kilométernyi állami gyorsforgalmi-, fő- és mellékutat tart karban a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A társaság november 10-ével átállt téli üzemmódra, vagyis mind a 19 megyei igazgatóságon, mind a 94 mérnökségen innentől kezdve 24 órás ügyeletet tartanak, hogy szükség esetén azonnal be tudjanak avatkozni, és biztosítsák a járható utakat. A közút Hajdú-Bihar megyében is felkészült a hideg idő kihívásaira. Ellenőrizték és átszerelték a nagy gépeket, a hókotrók és a sószórók készenlétben állnak. A raktárakat is feltöltötték: az előző télen használt só, sóoldat és kőzúzalék mennyiségnél is több szóróanyag áll rendelkezésre.
2019-11-17 |
Vajon lehet-e már tudni, hogy milyen telünk lesz? Egyáltalán, hogyan készülnek az időjárás-előrejelzések? Na és mennyire tartja megbízhatónak ezeket egy szakember? Ezekre a kérdésekre keressük a választ a következő percekben Allaga Tamással, a Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelező meteorológusával.
0:00
0:00
2019-11-09 |
Alt
Alt
nmhh
Alt
Alt
Alt
Alt