Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye útjait összesen 53 nehéz tehergépjárműről tudják szórni, illetve ha szükséges 8 hómarót is be tudnak vetni az utakon. Ez Polgár Tamás üzemeltetési és fenntartási osztályvezető szerint azt jelenti, hogy egy-egy gépük 40-50 kilométeres szakasz megtisztítását tudja elvégezni. A téli előkészületek során megtartották a gépszemlét, folytatják az utak kátyúzását, valamint a hóvédművek kihelyezését is. A részletekről Polgár Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei igazgatóság üzemeltetési és fenntartási osztályvezetője számolt be rádiónknak.
2023-11-29 |
Eltűnhetnek a téli hidegrekordok, téli melegrekord viszont egyre több lehet Magyarországon. Tavaly karácsonykor és utána is több napig tartó kiegyenlített, az évszakra nem jellemző magas hőmérséklet (13-17 Celsius fok)volt, ami az élővilágot, így a rovarok világát is aktív mozgásra sarkalta.
0:00
0:00
2023-01-11 |
A téli kerékpározás nem sokban különbözik a nyáritól: a bicikli télen is a legegyszerűbb, leggyorsabb közlekedési eszköz átlagos városi távokon, de hosszabb utakon is a legmegbízhatóbb útitársunk lehet. Azonban az időjárási tényezőkkel való megküzdésnek is van előnye – szervezetünket ellenállóbbá tehetjük a téli biciklizéssel.
2022-11-15 |
A téli autógumi cserén túl sokkal több mindent kell megtenni egy sofőrnek a biztonságos közlekedéshez. Fontos ilyenkor is ellenőriztetni az akkumulátort, a gumiabroncsokat, a világítóberendezéseket és a fékeket.
2022-11-09 |
Ignéczi Ferenc több évtizedes szakértelmével segít eligazodni a következő percekben a gumiabroncsok világában. Megtudhatjuk azt is, hogy milyen szempontok alapján kell új téligumiabroncsot vásárolni.
2022-11-06 |
Az előző évekhez hasonlóan, tavaly is sok dolga volt a mályi Madármentő Állomás munkatársainak. Nyáron csak egy délután alatt negyvenkét fecske került be hozzájuk. Emellett közel háromezer állatot láttak el.
2022-01-11 |
Bár évről évre felmerül az óraállítás eltörlése, és immár az EU-s állampolgárok, illetve a magyarok túlnyomó többsége is támogatja az ötletet, egyelőre nincs változás ezen a téren: hamarosan ismét átállnak óráink. A jelek arra mutatnak, hogy hiába volt az idei év a határidő, az unió 2021-ben nem fogja eltörölni az évi kétszeri óraátállítást, egyelőre marad téli és a nyári időszámítás.
2021-03-27 |
Ezekre a kérdésekre is megkaphatjuk a választ a következő beszélgetésből. Tepliczky Balázs sátoraljaújhelyi méhészt kérdeztük.
0:00
0:00
2021-02-07 |
A Periféria Egyesület szociális munkásai őket szinte név szerint ismerik, és napi szinten segítenek nekik, figyelnek rájuk. Nyíregyházán egyébként 3-400 hajléktalan él, de többségük igénybe veszi a különböző szálláshelyeket, intézményeket. A részletekről Szoboszlai Katalint, a Periféria Egyesület elnökét Hegedűs Márk kérdezte.
0:00
0:00
2021-01-29 |
Az év egyik legvidámabb időszaka a farsang, amely a magyar néphagyományban mélyen gyökerezik. Tájegységenként más-más rituáléval tették emlékezetessé ezt a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időszakot. Darmos István néprajzkutatóval a farsangi népszokásokról beszélgetünk.
0:00
0:00
2021-01-24 |
Alt
Sola
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt