A tradicionális és a modern öltözködést egyesíti a romani design, amely a cigány néphagyományokból merít. A céljuk az, hogy a fiatalokat visszavezessék a roma kultúrához, hogy tudják kik ők és honnan jöttek, milyen kultúrával hagyományokkal rendelkeznek. A romani ruhák és kiegészítők nemcsak a roma származású embereket vonzzák. A márka alapítója Varga Erika a Csillagpontra is kilátogatott.
0:00
0:00
2019-08-26 |
A népdal szeretete igazi közösségépítő erő Edelényben. 1974. február 4-én alakult a jelenlegi csoport elődje, a Pávakör, amely az Edelényi Járási Könyvtárban tartotta az összejöveteleit. Később a régi kultúrházban, majd a gimnáziumban, aztán pedig a felépült ifjúsági házban találkoztak a dalolni vágyók. A kört igazán a népdalszeretet tartja össze, de próbáikat igazi közösségi élményként élik meg. Akik nyitott szemmel és füllel járnak ezekben a napokban, augusztus 20-án nemzeti ünnepünkkor is hallhatja az edelényi népdalkört és tagjait. A Népdalkör megalakulásáról, próbáikról és fellépéseikről, Dobi Zoltánnéval, az Edelényi Hagyományőrző Népdalkör vezetőjével, Póczos Nikolett beszélgetett.
2019-08-19 |
A Vándorbölcső mozgalmat 2012-ben azzal a céllal indították, hogy felelevenítse azt a régi hagyományt, amikor a kisbabákat még bölcsőkben ringatták és a kiságyak több nemzedéken keresztül családról családra jártak. A bölcsők minden családnál pár hónapot töltenek, amíg a kisbabának kényelmes fekhelyül szolgálnak. A Vándorbölcső mozgalomról, Brosch Andreával, Nő a Harmónia Család és Karrierpont szakmai vezetőjével és Hajdú Viktorné Adriennel a Vándorbőlcső mozgalom vezetőjével Póczos Nikolett beszélgetett.
2019-08-07 |
Öt napon át 18 települést érintve 273 kilométert futnak végig Hajdú-Biharban az itt szolgáló hivatásos, szerződéses és önkéntes tartalékos katonák. Minden állomáson tartanak megemlékezéseket és bemutatják a honvédséget. A toborzó rendezvényeken a magyar katonák tevékenységeivel, fegyvereivel, felszerelésével is megismerkedhetnek a civilek, akiket arra biztatnak, hogy egy-egy szakaszra csatlakozzanak a megmozduláshoz.
2019-05-28 |
Alt
Alt
Alt
Alt
nmhh
Alt
Alt