Miért gyújtották fel az 1800-as évek elején református hívek a békési parókiát? Miért panaszkodott egy lelkész arra, hogy fizikailag nehéz az úrvacsorát osztani? Hogyan bírta egy gyülekezet figyelemmel, hogy órákig tartott egy prédikáció?
2023-09-14 |
A húsvét a keresztény egyház egyik legfontosabb és legnagyobb ünnepe, ugyanakkor a tavasz eljövetelének köszöntése is. Egyházi és családi ünnep egyaránt, amelyhez világszerte számos népszokás és hagyomány kötődik. Egybeesik a tavaszi napéjegyenlőség idején tartott termékenységi ünnepekkel, melynek elemei a feltámadás és az újjászületés.
0:00
0:00
2023-04-07 |
A 44 éve alakult néptáncegyüttes a Magyar Népművészet és Közművelődés kategóriában kapta ezt az elismerést. Filep László az együttes művészeti vezetője rádiónknak elmondta, hogy ez az egyik legrangosabb díj, amelyben munkálkodásuk elismeréseként részesültek.
2022-11-27 |
A megyei identitás erősítését, a népi hagyományok ápolását mutatja be a következő időszakban a szabolcs megyei Kölcsey Televízió, akik az elmúlt időszakban több értékes helyi műsorelemet is rögzítettek
2022-10-31 |
A magyar katonai hagyományokat és a hősöket tisztelve 20 iskolából 160 honvédelmi kadét érkezett Füzérre, hogy összemérje ügyességét és tudását az „I. Füzéri Hadtörténeti és Honvédelmi Nap - Katonahősök nyomában” - című rendezvény keretében.
2022-06-15 |
A csipkeverés, a gyöngyfűzés, a hímzés vagy akár a mézeskalács készítés rejtelmeibe is betekinthetnek azok, akik részt vesznek a Nemzeti Művelődési Intézet országszerte elindított szakkörein.
2022-03-18 |
Április 24-e a Népviselet Napja 2015 óta, amikor az első ilyen napot megszervezték. A célja, hogy felhívja a figyelmet a határokon túlra is kiterjedő közös értékeinkre, a népviseletek sokszínűségére és szépségére. Manapság egyre több ruhadarabon jelennek meg népi, tájegységi motívumok. A régi idők viseleteit azonban elsősorban a néptáncegyüttesek idézik meg és öltik magukra. A hagyományőrzésnek erről az ágáról beszélgettünk Tiszai Zsuzsával, a Hajdú Táncegyüttes vezetőjével.
2021-04-25 |
A Magyar Házak gondolata, ötlete dr. Szabó Pál Csaba történésztől származik. A cél az, hogy a külhoni magyar nemzetrészek szomszédságában legyen olyan intézmény, ami felvállalja a külhoni értékek anyaországi felmutatását, népszerűsítését.
2021-02-05 |
Az év egyik legvidámabb időszaka a farsang, amely a magyar néphagyományban mélyen gyökerezik. Tájegységenként más-más rituáléval tették emlékezetessé ezt a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időszakot. Darmos István néprajzkutatóval a farsangi népszokásokról beszélgetünk.
0:00
0:00
2021-01-24 |
A karácsony ünneplésének, illetve az előkészületeknek az a koreográfiája, amelyet többé-kevésbé ma is követünk, a 19. század első felében alakult ki, és a második felében terjedt el a szélesebb körben a városlakó középrétegek körében. A szokások és hagyományok mára már nagyon sokat változtak, ezt a gazdaság is generálja. Az ajándékozás és a családi együttlétek is átalakultak.
2020-12-22 |
Alt
Alt
Alt
Sola
Alt
Alt
Alt
Alt