Az amatőr művészeti együttesként 1975-ben indult társulat a kezdetektől meghatározó volt nemcsak a város, hanem a környező települések kulturális életében is. A hetvenes években már száznál több előadást játszottak évente és folyamatosan építkezve érték el, hogy 1993 október 1-jén Debrecen önkormányzata úgy döntött legyen a városnak egy hivatásos bábszínháza.
2023-10-11 |
Gimesi Dóra dramaturg, rendező, író. Szegeden született és ott is nőtt fel, így nem csoda, ha erősen kötődik a Tisza-parti városhoz. Jelenleg a Budapest Bábszínház vezető dramaturgja. Mesét, darabot, hangjátékot, forgatókönyvet ír, átír, adaptál. Számtalan színházi díjjal jutalmazták már előadásait. Művészi elképzeléseivel a kortárs bábjátszás megújítója.
2023-07-28 |
Egy nagyszabású összművészeti megmozdulás keretében február 14-étől 27-éig téltemető játékokkal, felvonulással zajkeltőkkel, népi tréfálkozásokkal, Cibere és Konc király küzdelmének szokásaival szórakoztatják a közönséget. A záróprogramok ezúttal összekapcsolódnak az ilyenkor szokásos mangalica fesztivállal.
2022-02-15 |
Kiss Ágnes igazgató mesélt a visszatérés öröméről, és arról is, hogy milyen programokkal várják a közönséget az új évadban. Kiemelte, hogy a korosztályi ollót is nyitják mostantól, mind a legkisebbek, mind a felnőttek és idősek felé is. Emellett a járványhelyzet okozta nehézségekről is beszélt.
2021-09-25 |
Az esemény elnevezése kifejezi annak a kettősségét, hogy a pandémia következtében egy csonka évadot zárhat le a bábszínház, és ezzel együtt megnyitja a nyári játékai sorát. Ezen a napon elbúcsúzik a társulat az online évadtól és benépesítik az Emlékkertet sok-sok bohóccal, zsonglőrrel, bábbal, varázslattal, muzsikával és játékkal. Júliusban pihennek a művészek, de augusztusban már évadnyitót terveznek és a hazai és nemzetközi vásári bábhősök találkozóját.
2021-06-06 |
A Vojtina Bábszínház 45. születésnapi évadára tervezett színes programokat is átírta a pandémiás helyzet. Így a többi kulturális intézményhez hasonlóan itt is az online térbe költöznek a rendezvények. Érdemes odafigyelni a jubileum kapcsán meghirdetett pályázatokra és követni az eseményeket a virtuális térben is.
2020-11-17 |
Idén húsz éves a nyíregyházi Burratino Bábszinház. A járványhelyzet miatt azonban ők is kénytelenek szüneteltetni a fellépéseket, pedig nagyon készültek a jubileumi évre. Kerekes János a társulat vezetője rádiónknak elmondta, optimista, s már nagyon várják azt a pillanatot, amikor újra játszhatnak majd a gyermekeknek.
2020-05-05 |
Idén ünnepli 20.születésnapját a Burattino Bábszínház. A következő percekben a jubileum kapcsán beszélgettünk meghívott vendégünkkel, Kerekes Jánossal, a bábszínház vezetőjével.
2020-03-18 |
Ha még élne, január 29-én lenne 95 éves Kemény Henrik Kossuth-díjas magyar bábművész, aki 87 éves korában hunyt el. Történetein generációk nőttek fel, hagyatékából többször nyílt már válogatott kiállítás Debrecenben a Vojtina Bábszínházban, ahol a mester születésnapján most egy új koncepció alapján, inkább a művész legbenső énjét megmutatva nyílik különleges hangulatú tárlat „Játszani, játszani, játszani akarok” címmel.
2020-01-23 |
Bábfigurák, ezek megálmodott tervrajzai, a bábu és mozgatójának fotói, képzeletgazdag gyermekrajzok, a nézői tekintetet megörökítő pillanatképek várják a látogatókat a labirintus szerűen kialakított kiállítótérben.
2019-05-24 |
Alt
Alt
Sola
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt