Nagy gondot okoz Miskolc közterületein és a magáningatlanokban is, a kiszáradt fenyők, tuják egyre növekvő száma. A szárazság és a szúfélék miatt pusztulnak a fák.
2023-07-18 |
A Karácsony szimbóluma a fenyőfa, melyet a termelők már november végén kivágnak és szállítanak az árusítóhelyekre, nem ritkán más országokba. Érdekes módon hozzánk a Dániából érkezik a normand fenyő, hazánkból a lucfenyőt exportálják külföldre, mert ott jobban megfizetik. A vásárlói igények, akárcsak az árak is rendkívül különbözőek, ahogy azt hallani fogják következő beszélgetésünkben.
2020-12-18 |
Nyíregyháza kertvárosában több fenyőfaültetvénye is van a Kordován családnak, akik lassan harminc éve foglalkoznak a karácsonyi ünnepkör ikonikus növényének nevelésével. Egy átlagos lakásba szánt fa egyébként akár 10-12 évig is növekedik, mire eléri a kívánt nagyságot, a fákat pedig még metszeni is kell, hogy szép karácsonyfák lehessenek belőlük. Nem a járvány miatt indították, de idén emiatt is praktikus, hogy akár házhozszállítással is lehet tőlük vásárolni. És még egy adat: a család fenyőfaültetvénye eddig 250 tonna oxigént termelt, ezzel javítva Nyíregyháza levegőjét.
2020-12-16 |
A klímaváltozás és a szú bogarak magas száma miatt Magyarországon már jelentősen visszaszorult a luc fenyő. A jelenség Ausztriát, Csehországot most éri el. Itthon ráadásul a néhány éve megjelent csipkés poloska a tölgyeseket támadja. A szúnak van természetes ellensége, a szúfarkas - ez egy másik rovar - de egyelőre a szú áll nyerésre, mert gyorsabban szaporodik és több van belőle. A következő percekben a hazai fenyvesekről, a kártevőkről, és a védekezés lehetőségéről beszélgetünk Lakatos Ferenccel, a Soproni Egyetem, Erdőművelési és Erdővédelmi Intézetének intézetigazgatójával.
0:00
0:00
2020-02-17 |
A Karácsony szimbóluma a fenyőfa, melyet a termesztők már november végén kivágnak és szállítanak az árusítóhelyekre, nem ritkán más országokba. Érdekes módon hozzánk a Dán királynő kertészetéből érkezik a normand fenyő, hazánkból a lucfenyőt exportálják külföldre, mert ott jobban megfizetik. A vásárlói igények, akárcsak az árak is rendkívül különbözőek.
2019-12-18 |
Alt
Alt
Sola
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt