Rendkívüli felfedezést tettek június végén egy építkezést megelőző feltáráson a Déri Múzeum régészei. Munkájuk nyomán késő bronzkori, valamikor Kr. e. 1200–900 között elrejtett aranykincs került napvilágra. A műszeres felderítés segítségével felszínre hozott, majdnem 10 dekagrammot nyomó értékes leletegyüttes három részből áll. Egy kisméretű, téglatest alakú aranytömb (öntecs) mellett két keskeny, megtekert aranyszalagokból összehajtogatott „gombolyag” alkotja az első, Debrecen belvárosában feltárt aranykincset.
2020-07-07 |
Vadászat egykor és ma – címmel tartott bemutatót a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság december 7-én a Diósgyőri Várban. 2020-ban új programelemekkel bővül az Ipolytarnóci Ősmaradványok kínálata, amelyet ugyan a miocén ősvilág nyomai tettek híressé, azonban egyben természetvédelmi célú különleges rendeltetésű vadászterület is. A vendégek részt vehetnek majd olyan vadászati élménynapon, ahol tematikus túrák és egyéb vadászati bemutatók várják majd a látogatókat. Itt készült most következő beszélgetésünk a terület felelős természetőrével.
2019-12-12 |
Bármelyik irányból érkezünk Zemplénbe, előbb-utóbb geológiai feltárásokba botlunk. Ezekben, a több millió évvel ezelőtti vulkáni működéseknek köszönhetően megtalálható az andezit, a riolit, vagy a dácit. A vidéken szép számmal található bányákban pedig rábukkanhatunk egy különleges kőzetre, az obszidiánra. Ezek a lelőhelyek nyitott könyvek, bennük az egykori élővilágról, őseink életéről, anyaghasználatáról „olvashatunk”. Erről beszélgetünk Géczi Istvánnal, az Abaúj-Zemplén Értékeiért Közhasznú Egyesület titkárával.
0:00
0:00
2019-07-08 |
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
nmhh