Az újfehértói Zajti Ferenc Helytörténeti Gyűjtemény célja az, hogy minél több emberrel megismertessék a múlt hagyományait, értékeit, kulturális életét a településen és azon túl is.
2023-07-31 |
A Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár egyik legértékesebb különgyűjteménye a Kilényi-gyűjtemény, amely egyben az ország egyik leggazdagabb Juhász Gyula-közgyűjteménye is egy olyan hölgy hagyatékából, akihez talán gyengéd szálak fűzhették a költőt.
0:00
0:00
2023-04-28 |
135 éve született Vasváry Ödön, aki a 63 éven át tartó tengerentúli működése során, református lelkészi tevékenysége mellett, fáradhatatlanul gyűjtötte és kutatta az amerikai magyarságra vonatkozó dokumentumokat.
2023-02-08 |
A Hajdú-Bihar megyei Értéktár Bizottság három újabb elemet vett fel a megyei értékek gyűjteményébe júniusban Sárrétudvariban tartott legutóbbi ülésén. A helyszínválasztást indokolta, hogy az egyik új érték Cséri Lajos érem- és szobrászművész életműgyűjteménye, melyet a település Cséri Múzeuma őriz és amely a kulturális örökség kategóriában került be az Értéktárba, akárcsak a másik elem, a fokos. Az agrár-és élelmiszergazdaság kategóriában a gomolya gazdagítja mostantól a megyei értéktárat.
2022-07-07 |
A látványos kiállítás ezúttal is az Országzászló téren lesz. Idén is öt kiállító várja majd a látogatókat és a visszajelzések alapján Dunántúlról is érkeznek kaktuszgyűjtők.
2022-05-11 |
Az egy példányos kéziratokat, fotókat tartalmazó kötet a héten kerül fel a Jónak lenni jó oldalára fix árral. Aki megvásárolja a Regőczi István Alapítványt támogatja, ugyanis a közmédia idei Jónak lenni jó! adománygyűjtő kampányának kedvezményezettje ez az alapítvány. A szervezet missziója, hogy személyre szabott gondoskodást biztosítson a koronavírus-járvány idején árván vagy félárván maradt magyar gyermekeknek.
2021-12-10 |
Páll István etnográfus, a Sóstói Múzeumfalu korábbi igazgatója nyugdíjas éveiben is folyamatosan gyűjti a keménycserepeket utazásai során, illetve a régiségvásárokon.
2021-12-04 |
A sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum mintegy hatezer tételből álló történeti gyűjteményének kicsi, de várostörténeti szempontból kiemelkedő része a judaika gyűjtemény, mely a városban és Zemplénben élő zsidó népesség rituális és használati tárgyait tartalmazza. Darmos István néprajzkutatóval beszélgetünk a következő percekben, a különlegesen szép rituális ezüst tárgyakról.
0:00
0:00
2021-08-15 |
130 évvel ezelőtt született Karácsony Sándor pedagógiai, filozófiai író, a Debreceni Tisza István Tudományegyetem professzora, a Debreceni Református Gimnázium egykori diákja, akinek kéziratos és könyvhagyatéka a család adományaként a Református Kollégium Nagykönyvtárába került május 28-án. Győri János gyűjteményi igazgatóval beszélgettünk.
2021-06-01 |
Ebből 160 darab, a nemrég elkészült Treitz Péter Talajtani Előadóba került. A gyűjtemény negyed század kitartó munkájának eredménye: jórészt Dr. Dobos Endre, az egyetem Természetföldrajz-Környezettan Intézeti Tanszék vezetője jóvoltából. A terem elsődleges célja az egyetemi oktatás segítése, de előzetes bejelentkezés esetén – nyitva állnak minden érdeklődő számára. Örömmel látnak csoportokat, kihelyezett általános és középiskolai földrajz órákat, más egyetemek oktatóit, hallgatóit, talajtani szakembereket. A kiállításról, a talajtanról, mint tudományról Dr. Dobos Endre, az egyetem Természetföldrajz-Környezettan Intézeti Tanszék vezetője számol be.
2020-12-11 |
Alt
Alt
Sola
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt