Megduplázta a parlamenti jelenlétét a Vajdasági Magyar Szövetség a belgrádi parlamentben a hétvégi szerbiai választásokon. Ennek csak részben lehet oka az, hogy a szerbiai ellenzék jelentős része bojkottálta a voksolást, fontosabb oka az, hogy változott a választási törvény, amely megkönnyítette a kisebbségi pártok parlamentbe jutását. Szerbiában önkormányzati választásokat is tartottak, a VMSZ a legtöbb helyen hozta a papírformát, Szabadkán nem tudtak nyerni, bár több szavazatot kaptak, mint négy éve, amikor először lett szerb polgármestere a vajdasági magyarok kulturális és politikai központját jelentő Szabadkának. A hétvégi választásról Tóth Szilárd János politológussal beszélgetünk.
2020-06-27 |
A Symphonia Alapítvány által 5 évvel ezelőtt létrehozott alapfokú művészeti iskola gyerekei adtak mini koncertet az alapítvány támogatóinak és partnereinek. A mini koncertet meglátogatta Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége is. A Symphonia Alapfokú Művészeti Iskola (SAMI) olyan hátrányos helyzetű gyerekeket von be a zeneoktatásba, akik az Alapítvány nélkül nem jutnának ilyen lehetőséghez. Az iskola saját pedagógiai programja szerint, minden nap közös zenéléssel tanítja a gyerekeket. A közös zenélésben rejlő szocializációs hatás, és a gyakori fellépésekből származó sikerélmény nagyban járul hozzá ahhoz, hogy a gyerekek korai iskola elhagyása csökkenjen, és iskolai teljesítményük javuljon.
2019-12-24 |
Egyetlen magyar képviselő sem jutott be az ukrán parlamentbe a vasárnap tartott előrehozott választáson. Az Európa Rádió által megkérdezett szakértő szerint a legnagyobb probléma az volt, hogy átrajzolták a választási körzetet, és szétvágták a magyarok által lakott településeket egymástól. Pojdák Ferenc nemzetközi politológus szerint a következő önkormányzati választásnak lesz igazán nagy tétje a kárpátaljai magyarság szempontjából.
2019-07-23 |
Három kárpátaljai körzetben van reális esélye annak, hogy magyar képviselő nyerheti meg a július 21-i előrehozott parlamenti választást, és képviselheti a kárpátaljaiakat az ukrán parlamentben.
2019-07-11 |
Nagy bajnak tartja Öllös László, a Fórum Kisebbségkutató Intézet vezetője, politológus, hogy nem lesz szlovákiai magyar képviselő a következő Európai Parlamentben. Az előző ciklusban ugyanis két képviselő is volt, Csáky Pál, a Magyar Közösség Pártja és Nagy József, a Most-Híd képviselőjeként dolgozott az EP-ben.
2019-06-18 |
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Sola
Alt
Alt