Svájcban több mint 2000 embert fertőzött már meg az új koronavírus. Az iskolák ezen a héten már nem nyitottak ki, az istentiszteletek, szent misék két hétig biztosan szünetelnek. A járvány a gazdaságot is súlyosan érinti, de a svájci kormány már 10 milliárd svájci frankot különített el, hogy segíthessen. A részletekről Hegedűs Mátéval, egy Svájcban élő magyarral beszélgettünk.
0:00
0:00
2020-03-18 |
A Magyar Kultúra Napjához kapcsolódóan a Debreceni Művelődési Központ egységintézményeiben is elkezdődnek a programok már január 20-án. A rendezvények között kiemelt jelentőségű a Makoldi-Vonal címmel, Makoldi Sándor rajzaiból nyíló kiállítás a Belvárosi Közösségi Házban.
2020-01-16 |
Két magyar református gyülekezet is van Bukarestben, Románia fővárosában. Valaha Bukarest volt a második legnagyobb magyar város, mármint az a város, ahol a legtöbb magyar élt, de ez ma már nincs így.
2019-12-12 |
Ebben az évben is meghirdeti Szeretetdoboz címet viselő adventi gyűjtőakcióját a Magyar Református Szeretetszolgálat. Az Alapítványhoz december 14-ig lehet eljuttatni tartós élelmiszer felajánlásokat, valamint országszerte több áruházi gyűjtést is tartanak az adventi időszakban, hogy karácsonykor legalább tízezer nélkülözésben élő családnak, idősnek és betegnek tudjanak segíteni egy-egy csomaggal.
0:00
0:00
2019-11-03 |
Mura vidék, Kárpátalja és a Felvidék csak néhány térség mely helyet ad az "Anyanyelvi játékok, Játékos anyanyelv" elnevezésű vetélkedőnek. A miskolci központú megmérettetésre már lehet jelentkezni, a nevezési lapokat kiküldték a szervezők az iskoláknak. Akik nem kaptak, azok pedig kérhetnek és nevezhetnek egészen október 11-ig. A határon átnyúló verseny most a Muravidékkel gazdagodott. Brézai Zoltánt, az Anyanyelvápolók Szövetsége tagját és az "Anyanyelvi játékok, játékos anyanyelv" című vetélkedő szervezőjét kérdeztük.
2019-09-30 |
Emberi történetekkel döntik el, hogy ki, vagy kik a nemzet házorvosai. Akik szakmai tudásuk mellett, a gyógyítás mellett, emberileg is kiemelkedően állnak betegeikhez. Egy internetes portálon lehet megosztani egy-egy emberi történetet és így lehet az orvosokra szavazni.
0:00
0:00
2019-09-28 |
Egyetlen magyar képviselő sem jutott be az ukrán parlamentbe a vasárnap tartott előrehozott választáson. Az Európa Rádió által megkérdezett szakértő szerint a legnagyobb probléma az volt, hogy átrajzolták a választási körzetet, és szétvágták a magyarok által lakott településeket egymástól. Pojdák Ferenc nemzetközi politológus szerint a következő önkormányzati választásnak lesz igazán nagy tétje a kárpátaljai magyarság szempontjából.
2019-07-23 |
Dél-Szlovákia kétnyelvűségéért, azaz magyar feliratokért küzd nyolc éve egy civil csoport. A Kétnyelvű Dél-Szlovákia csoport az elmúlt évek alatt elérte, hogy számos vasútvonalon magyarul is olvashatók az állomásnevek. Most azért küzdenek, hogy a több ezer útjelző KRESZ tábla is kétnyelvű legyen. Kovács Balázst, a csoport egyik aktivistáját kérdeztük.
2019-07-18 |
nmhh
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt