15 éves a hazai állami úthálózatot kezelő Magyar Közút Nonprofit Zrt. Az egykori jogelőd cégek átalakulásával jött létre a társaság, amely ma már 6.200 dolgozójával 32.000 kilométer üzemeltetéséért felel. Az évek során változtak a feladatok, a Közúthoz került például az autópályák és a települések közti kerékpárutak fenntartása. Szoták Zoltánnal, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Hajdú-Bihar megyei Igazgatóságának igazgatójával beszélgettünk.
2020-10-22 |
Az erdélyi magyarok között szinte teljes egyetértés van abban, hogy az erdélyi magyaroknak meg kell tanulniuk románul, miközben az önbevallásos romántudásuk egy évtized alatt öt-tíz százalékot csökkent. A Kisebbségi Monitor 2020 című kutatást a Székelyföldi Közpolitikai Intézet és a Bálványos Intézet végezte reprezentatív mintán.
2020-09-27 |
Kostelek jóformán Erdély utolsó faluja, és oly annyira igaz, hogy a végeken vannak, hogy egy megyerendezés miatt már nem is Hargita megyéhez, hanem Bákó megyéhez tartoznak. Épp ezért van szimbolikus és gyakorlati jelentősége is annak, hogy a falu lakói úgy döntöttek, nem várnak a hivatalos szervekre, maguk újítják fel azt az utat, amely Székelyföldhöz köti őket, és évtizedekig járhatatlan volt.
2020-07-25 |
A Hungarikum Bizottság 25. jubileumi ülésén nemrég tovább bővítette a Hungarikumok Gyűjteményét és a Magyar Értéktárat. A programot az Agrárminisztérium kezeli és a minősítéssel az a cél, hogy még nagyobb rangot adjon az egész magyarság számára fontos nemzeti örökségeknek.
2020-06-23 |
Svájcban több mint 2000 embert fertőzött már meg az új koronavírus. Az iskolák ezen a héten már nem nyitottak ki, az istentiszteletek, szent misék két hétig biztosan szünetelnek. A járvány a gazdaságot is súlyosan érinti, de a svájci kormány már 10 milliárd svájci frankot különített el, hogy segíthessen. A részletekről Hegedűs Mátéval, egy Svájcban élő magyarral beszélgettünk.
0:00
0:00
2020-03-18 |
A Magyar Kultúra Napjához kapcsolódóan a Debreceni Művelődési Központ egységintézményeiben is elkezdődnek a programok már január 20-án. A rendezvények között kiemelt jelentőségű a Makoldi-Vonal címmel, Makoldi Sándor rajzaiból nyíló kiállítás a Belvárosi Közösségi Házban.
2020-01-16 |
Két magyar református gyülekezet is van Bukarestben, Románia fővárosában. Valaha Bukarest volt a második legnagyobb magyar város, mármint az a város, ahol a legtöbb magyar élt, de ez ma már nincs így.
2019-12-12 |
Ebben az évben is meghirdeti Szeretetdoboz címet viselő adventi gyűjtőakcióját a Magyar Református Szeretetszolgálat. Az Alapítványhoz december 14-ig lehet eljuttatni tartós élelmiszer felajánlásokat, valamint országszerte több áruházi gyűjtést is tartanak az adventi időszakban, hogy karácsonykor legalább tízezer nélkülözésben élő családnak, idősnek és betegnek tudjanak segíteni egy-egy csomaggal.
0:00
0:00
2019-11-03 |
Mura vidék, Kárpátalja és a Felvidék csak néhány térség mely helyet ad az "Anyanyelvi játékok, Játékos anyanyelv" elnevezésű vetélkedőnek. A miskolci központú megmérettetésre már lehet jelentkezni, a nevezési lapokat kiküldték a szervezők az iskoláknak. Akik nem kaptak, azok pedig kérhetnek és nevezhetnek egészen október 11-ig. A határon átnyúló verseny most a Muravidékkel gazdagodott. Brézai Zoltánt, az Anyanyelvápolók Szövetsége tagját és az "Anyanyelvi játékok, játékos anyanyelv" című vetélkedő szervezőjét kérdeztük.
2019-09-30 |
Emberi történetekkel döntik el, hogy ki, vagy kik a nemzet házorvosai. Akik szakmai tudásuk mellett, a gyógyítás mellett, emberileg is kiemelkedően állnak betegeikhez. Egy internetes portálon lehet megosztani egy-egy emberi történetet és így lehet az orvosokra szavazni.
0:00
0:00
2019-09-28 |
Alt
Alt
Alt
nmhh
Alt
Alt
Alt