Ő volt a Nyelvmúzeum létrehozásának szakmai vezetője. Derűs személyisége, kiváló humora, közösségteremtő képessége, a tehetséges fiatalokat támogató hozzáállása, emberszeretete révén Sátoraljaújhely és a régió kulturális életének meghatározó, országosan és a határainkon túl is elismert meghatározó szereplője: kovásza volt. Munkájának folytatója, Nyiri Péter irodalomtörténész, a nyelvmúzeum igazgatója, a Kazinczy Társaság elnöke emlékezik.
2023-07-25 |
180 ezer magyar él Szerbiában, a lakosság 2 százalékát teszik ki a vajdasági magyarok. Tíz év alatt 70 ezer magyar tűnt a Vajdaságból. A 2002-es népszámlálás még negyedmillió magyar számlált össze déli szomszédunkban, az 1970-es években Jugoszláviában pedig még fél milliós volt a magyar nemzetiségűek aránya.
2023-07-19 |
Nem vár radikális csökkenést a magukat reformátusnak vallók számában Csanády Márton vallásszocilógus, és azt mondja, szerinte a teljes népesség számában a magukat kereszténynek vallók száma sem valószínű, hogy 50 százalék alá esne majd az idei népszámláláson.
2022-10-11 |
Ön szerint melyik a legjobb magyar film? Tanú? Abigél? Szegénylegények? Körhinta? Egy magyar nábob? Az Egri Csillagok? A Galamb papné? A Testről és lélekről Vagy az Oscar-díjasokat kedveli inkább? A Saul Fia? A Mephisto? A Mindenki? A Légy? Vagy valami egészen más?
2022-09-22 |
A Rákóczi Szövetség Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából ismét meghirdette hagyományos diákutaztatási pályázatát. A lehetőség minden magyar nyelvű Kárpát-medencei középiskola számára nyitott. A Rákóczi Szövetség legfeljebb 300ezer forint támogatást tud biztosítani, a jelentkezés határideje február 21-e.
2022-02-16 |
A világbajnokságon részt vevő minden csapat négy versenyzőből és egy tanácsadóból állt. A verseny két körös volt és mindkét körben hat-hat bort kellett megkóstolni. A versenyzők teljesen vakon kóstolnak, tehát nem láthatják a bor palackját és külső segítséget sem kaphatnak. A verseny élményéről az egyik csapattag Dr. Molnár Levente számol be.
2021-11-04 |
Ám az ünnep eredete korábbra nyúlik, hiszen már 1956 júniusában is megtartották, a nyári ünnepi könyvhéten, és csak 1964-ben kapcsolták József Attila születésnapjához. Mintául a Szovjetunió szolgált, ahol 1955-től kezdve ünnepelték a lírát.
2021-04-11 |
Most még magyarul zajlik - a koronavírus-járvány miatt jelenleg épp online - az oktatás a Kárpátalján, a Nagyberegi Református Líceumban. Az ukrán nyelvtörvény miatt azonban bizonytalan, hogy meddig maradhat ez így. A nyelvtörvény iskolákra vonatkozó része 2023-ban lép életbe, de Kovács András, nagyberegi igazgató azt mondja, bíznak abban, ami egy kis jóindulattal kiolvasható a törvényből, hogy a magániskolák, így az egyházi intézmények is, oktathatnak más nyelven is. Ukrajnában egyébként az már most is kötelező minden nemzetiségi iskolában, ukrán nyelvből és irodalomból érettségizzenek a diákok. A részleterkől Kovács Andrással, a Nagyberegi Református Líceum igazgatójával beszélgettünk
2021-01-24 |
A Debreceni Nyári Egyetem január 18-29. között szervezett intenzív online kurzusán 27 ország hetven hallgatója tíz csoportban igyekszik elsajátítani a magyar nyelvet, vagy tökéletesíteni nyelvtudását. A program minden nap négy nyelvórával indul, majd délután kulturális események zajlanak. Szombat délután, az esti társalgóba a magyar nyelven folyékonyan beszélőket várják. Az intézmény munkatársai 2021 nyarán már szeretnék hagyományos formában is megszervezni nyelvtanfolyamaikat, és remélik, hogy a népszerű „Modern Hungary" órákat is meg tudják tartani. Addig is februártól kezdődnek a szemeszterkurzusok a virtuális térben.
15 éves a hazai állami úthálózatot kezelő Magyar Közút Nonprofit Zrt. Az egykori jogelőd cégek átalakulásával jött létre a társaság, amely ma már 6.200 dolgozójával 32.000 kilométer üzemeltetéséért felel. Az évek során változtak a feladatok, a Közúthoz került például az autópályák és a települések közti kerékpárutak fenntartása. Szoták Zoltánnal, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Hajdú-Bihar megyei Igazgatóságának igazgatójával beszélgettünk.
2020-10-22 |
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Sola
Alt