A 10-11. században itt élt közösség lakóházaik között folytattak vizsgálatot a régészek, amikor több földbe mélyített kohó került elő. Ezekben a csonkakúp alakú, agyagból felépített, zömök, nagyobbrészt földbe mélyített kohókban végezték a kohósítást. Ezzel régi tényt sikerült megcáfolni, miszerint kohók mellett nem voltak települések és most bebizonyosodott, hogy életvitel szerűen laktak itt. Az elmúlt időszak rendkívüli eseménye volt, hogy az egyik, jó állapotban megmaradt kohót restaurátorok daru segítségével egy az egyben felvették és a múzeumba szállították.
2022-07-07 |
A 15 éve tartó folyamat átütő eredményeket hozott, s a feltárás tudományos munkája mellett elindult a várrom örökségturisztikai hasznosítása is. Elkészült a kilátósétány és egy közlekedőrendszer, amely biztonságos bejárást nyújt a látogatók számára. A részletekről Ringer István régészt hallják.
2022-04-07 |
A Herman Ottó Múzeum Régészeti Osztálya által összefogott, önkéntes fémdetektoros csapatot Bakos Gábor régész vezette. Az újhelyi vár feltárása 12 évvel ezelőtt indult, azóta értékes, különleges leletanyag került a felszínre. Bakos Gábor régésszel Jászter Beáta beszélgetett.
2019-08-27 |
Avar kori fülkesírokat találtak egy szegedi családi ház építkezése kapcsán a Móra Ferenc Múzeum régészei. A sírokban állati és emberi csontvázak mellett különböző szíjvégekre, veretekre is bukkantak. Ezen a területen az 1930-as években már maga Móra Ferenc is végzett feltárásokat.
2019-07-15 |
Alt
Alt
Alt
Alt
Sola
Alt
Alt
Alt