70 éves a Debreceni Hajdú Táncegyüttes, mely 1953-ban alakult akkor még Építők Népi Tánccsoportja néven. Az együttes vezetője 1994-óta Tiszai Zsuzsa. Debrecen egyik legmeghatározóbb néptánccsoportja egy teljes évet átölelő programsorozattal ünnepli a kerek évfordulót. Minden eseményüket áthatja az emlékezés, de a jubileum megünneplését egy hétbe sűrítik novemberben.
2023-04-20 |
Antal Mariann lelkipásztor meghívására a Miskolc-Diósgyőr-Vasgyári Református Templomban adott elődást a Nyolckor Színház. A társulat hivatalosan A Művelődés Háza és Könyvtára Sárospatak nevű városi kulturális központ művészeti együtteseként működik több mint 30 éve. Küldetésük, hogy tudtára adják az egész világnak: „Él magyar, áll Buda még….”
2022-03-30 |
A Neonhal keresztény rockzenekar újabb felvétellel és a hozzá készült klippel jelentkezett. A „Többé sehová Nélküled” című dal még tavaly, a nagy tavaszi karantén utolsó heteiben született. A készre hangszerelt számot az együttes 2020 őszén rögzítette a Szikra Projekt támogatásával.
2021-11-18 |
A felhívás a kárpát-medencei és a világban élő magyaroknak szól, illetve nemzetiségtől függetlenül bárkinek, aki kedveli a magyar táncokat. Páros vagy szóló, háromfajta verbunk közül választhatnak azok, akik feltöltenék egyperces videóikat a rekordkísérlet gyűjteményébe.
2021-07-27 |
Azóta a próbákat is át kellett alakítani, hogy megfeleljenek a járványügyi szabályozásoknak, de a felnőtt csoport még így se tud személyesen próbálni. Viszont sok idő jut így a tánctechnikai képzésekre (forgatás, ritmus gyakorlatok), ami amúgy is erőssége ennek a táncegyüttesnek. Már a nyári táborokra készülnek, hiszen sok tájegység anyagát szeretnék feldolgozni, hogy a novemberben várható miskolci fellépésre teljes legyen a repertoár.
2021-02-13 |
Az idén 30 éves jubileumát ünnepli a Főnix Néptáncegyüttes. Annakidején lelkes szülők biztatására alapította Törökné Csécs Lenke művészeti vezető a Főnixet a Csapókerti művelődési házban, amely ma is otthona a táncosoknak. 88 gyerek 2 csoportban kezdett táncolni, ma 100 körüli a tagok száma. Gyerekek nőttek fel, néptánc oktatók születtek, számtalan külföldi kapcsolat, fellépés és díj kapcsolódik a Főnix Néptáncegyüttes nevéhez. Múltról és jelenről hallhatják a most következő beszélgetést.
2020-02-05 |
Fennállásának 65. évfordulóját ünnepelte a Bodrog Néptáncegyüttes Sárospatakon. Ebből az alkalomból több programból álló rendezvénysorozatot szerveztek.
2019-06-03 |
Alt
Alt
Sola
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt