A támogatott vényköteles gyógyszerek 53 milliárd forintra ugró márciusi patikai forgalma az elmúlt két év legmagasabb értéke. - Ennek az egyik oka, hogy tavasszal több vitaminra van szükségünk és ezeket szerezzük be ilyenkor – mondta el rádiónknak Dr. Nyíri László a Magyar Gyógyszerészi Kamara Borsod–Abaúj–Zemplén Megyei Szervezetének elnöke.
2022-06-01 |
A törvényben a gyógyszerbiztonságra helyezik a hangsúlyt. Fontos kiemelni, hogy a beteg-gyógyszerész kapcsolat sem elhanyagolható – hangsúlyozta rádiónknak Dr. Nyíri László a Magyar Gyógyszerészi Kamara Borsod–Abaúj–Zemplén Megyei Szervezet elnöke. Hozzátette, hogy az elmúlt években sokat szigorodtak a gyógyszerkiváltási szabályok ennek köszönhetően nem omlott még össze a rendszer.
2022-01-13 |
Elindítja telemedicina szolgáltatását a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, mely a Felzárkózó Települések Program helyszíneire viszi el a hiányzó háziorvosi ellátást.
2021-11-10 |
A Future Unicorn Award kitüntetéssel azokat a vállalkozásokat díjazzák, amelyek várhatóan Európa legnagyobb változást hozó, legértékesebb technológiai cégei lehetnek. Az idei nyertes, az Oncompass Medicine daganatos betegek célzott terápiájának kiválasztására fejlesztett új technológiát. Ez a módszer mindössze 20 ezred másodperc alatt rangsorol 405 ráktípusban személyre szabott, célzott terápiás lehetőségeket.
2021-03-18 |
Megkeresztelték Zentét, azt a kisfiút, akinek gyógyulásáért az egész ország összefogott, és 700 millió forint gyűlt össze a gyógykezelésére, amelyből a világ legdrágább gyógyszerét adhatták be neki a református Bethesda Gyermekkórházban. A keresztelőt a kozármislenyi református templomban tartották. Az alkalom Nagy Mariann lelkésznek is különleges volt, hiszen egy ország ismerti azt a gyermeket, akit megkeresztelt, és ez elég ritka alkalom. Ráadásul Zente meg is köszönte a keresztelőt - amire nem volt még korábban példa. Nagy Mariannt, a kozármislenyi gyülekezet lelkészét kérdeztük.
2020-08-19 |
Megmarad az e-receptek egyszerűsített kiváltási módja a veszélyhelyzet megszűnése után is. A kormány döntésének értelmében a gyógyszertárban továbbra is a beteg taj-számának ismerete és a kiváltó személyazonosságának igazolása szükséges. A gyógyszerészek szerint a veszélyhelyzetben jó megoldás volt a könnyítés, de hosszú távon nem kellene engedni ezt a „lazaságot”, fogalmazott dr. Nyíri László, a Magyar Gyógyszerészi Kamara B.-A.-Z. megyei szervezetének elnöke. Mint mondta: az e-recept intézménye a járvány előtt is működött. Azonban amennyi haszna van, annyi probléma is adódik vele.
2020-07-24 |
Megtiltotta a hidroxi-klorokin-szulfát nevű gyógyszeralapanyag kivitelét az országból a kormány, mert ez alkalmazható lehet a koronavírus-betegek gyógyításában, közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ. Magyarország a világ egyik legnagyobb exportőre ennek az alapanyagnak, de a gyógyszert külföldön gyártják. Az alapanyagból eredetileg malária elleni gyógyszert készítettek, de az utóbbi időben inkább a szervek gyulladását okozó krónikus autoimmun-betegség kezelésére használták. Erről az alapanyagról, és más, a koronavírusos betegek gyógyítására bevethető gyógyszerek, készítmények, vitaminok felhasználásának lehetőségéről beszélgetünk a következő percekben Zupkó Istvánnal, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának dékánjával.
2020-04-04 |
A koronavírus járvány miatti veszélyhelyzet bejelentése után háromszorosára – négyszeresére ugrott a forgalom a gyógyszertárakban a normális átlaghoz képest. A hirtelen jött pánikszerű vásárlás átmenetileg hiányt idézett elő bizonyos szereknél, de mostanra rendeződött a helyzet.
2020-04-01 |
Fűzfakéreg tea izületi fájdalmakra, rozmaring kenőcs izomfájdalom, míg fejfájásra halántékra csöppentet mentaillóolaj - sorolja a tippeket Csupor Dezső gyógyszerész, egyetemi tanár. Persze a fájdalmakra használhatunk kémiai úton előállított pirulákat is, de mint a következő beszélgetésből kiderül, azok alapját is egy gyógynövény adja. De hogyan működnek a fájdalomcsillapítók? Honnan "tudja" akár a gyógynövény, akár a gyógyszer, hogy hol és hogyan kell hatnia? Erre keressük a választ Csupor Dezső gyógyszerésszel a Szegedi Tudományegytem Farmakognóziai Intézetének docensével, református presbiterrel.
2020-02-20 |
Kiberbiztonság a gyógyszeriparban, nyomtatással előállított gyógyszerek, egyedi gyógyszerelés és logisztikai nyomkövetés az előállítástól a betegig, többek között ezek voltak a legfőbb témái a Magyar Klinikai Pharmakológusok XXI. Kongresszusának Debrecenben.
2019-12-10 |
Alt
Alt
Alt
Alt
Sola
Alt
Alt
Alt